Aleksei Navalnîi, cunoscut ca cel mai fervent oponent al președintelui rus Vladimir Putin, a murit în închisoare, potrivit autorităților ruse, într-un incident catalogat drept "subit", însă informațiile furnizate nu pot fi verificate independent.
La vârsta de 47 de ani, Aleksei Navalnîi era cel mai înverșunat disident rus, recunoscut pentru contestarea regimului lui Putin și pentru activismul său în lupta împotriva corupției. Evenimentul în memoria sa a fost organizat la Ambasada Rusiei în București de către europarlamentarul Vlad Gheorghe, care a făcut un apel la oameni să aducă un ultim omagiu opozantului rus.
"Vladimir Putin refuza să-i spună numele. A încercat să-l otrăvească, l-a încarcerat ilegal, l-a chinuit trei ani în cele mai stricte închisori din Rusia, în condiții greu de descris. Dus în Siberia, Aleksei Navalnîi a murit la doar 47 de ani. Cea mai puternică voce a opoziției din Rusia a fost redusă la tăcere cu doar o lună înainte de alegerile organizate de regimul de la Kremlin", a declarat Vlad Gheorghe în descrierea evenimentului conform HotNews.
Cine a fost Aleksei Navalnîi
Navalnîi, un fost avocat, și-a pierdut cunoștința și a murit vineri, după o plimbare în colonia penală "Lupul Polar", conform anunțului făcut de serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde își ispășea pedeapsa.
Liderii occidentali, conduși de președintele american Joe Biden, au adus un omagiu curajului lui Navalnîi și l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că este responsabil pentru moartea acestuia, fără a oferi dovezi clare.
Cu toate acestea, informațiile privind circumstanțele exacte ale morții lui Navalnîi rămân neclare. Mama sa a fost informată că opozantul rus a suferit de "sindromul morții subite", iar trupul său nu va fi predat familiei până când nu va fi finalizată o anchetă. Termenul "sindromul morții subite" este vag și poate desemna diferite afecțiuni cardiace care duc la stopul cardiac și decesul subit.
Echipa lui Navalnîi a afirmat că nu este clar unde se află trupul acestuia, mama sa fiind inițial informată că a fost dus la Salekhard, orașul apropiat de complexul închisorii, dar, când a ajuns la morgă, aceasta era închisă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News