Noul record vine într-un moment în care varianta Omicron este deja dominantă, potrivit datelor provizorii de joi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează EFE, scrie Agerpres.
În 24 de ore, s-au înregistrat la fel de multe infectări ca în primele patru luni ale pandemiei, iar cele cumulate în decurs de doi ani se ridică la 312 milioane de cazuri - o "cifră conservatoare", potrivit OMS, care notează că ar putea fi mai mare, având în vedere că multe cazuri nu sunt raportate autorităţilor sanitare.
Cu toate acestea, curba exponenţială a contagierilor nu afectează în schimb numărul deceselor. Acesta s-a menţinut stabil în jurul a 7.000 de decese pe zi (7.700 în ultimele 24 de ore).
OMS insistă că, în pofida predominanţei cazurilor mai puţin grave în actualul val al pandemiei, nu trebuie subestimat impactul variantei Omicron, având în vedere că multe sisteme sanitare se află deja sub presiune ca urmare a creşterii infectărilor.
Organizaţia avertizează totodată că nu va fi ultima "variantă de îngrijorare" a coronavirusului care va fi detectată, fără să poată însă prognoza dacă viitoarea tulpină va provoca o boală mai mult sau mai puţin gravă, scrie Agerpres.
Omicron, varianta dominantă în lume. "Reprezintă aproape 60% din cazuri"
Tulpina Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depăşind astfel Delta şi devenind dominantă la nivel mondial, a mai anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE, citată de Agerpres.
Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, indică faptul că din cele 357.000 de teste realizate de reţeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.
Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri şi care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.
Potrivit raportului, noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" şi există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinaţi şi al celor care au trecut prin boală şi care au dezvoltat anticorpi.
OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puţin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News