Anunțul vine ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron în întreaga lume, variantă care a infectat multe persoane vaccinate, scrie Agerpres, citând EFE. Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile "continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor", a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.
Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de infecții din întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri exisente încă din anul 2020, "cu scopul reducerii riscului la expunere".
De asemenea, experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod "adecvat".
"Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă", a avertizat Van Kerkhove. În plus, ea a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii acestora.
La rândul său, directorul pentru urgenţe urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, a precizat că una dintre cele mai bune protecţii împotriva coronavirusului "este vaccinarea" anti-COVID-19, scrie Agerpres.
Valul Omicron a trecut peste Africa de Sud, fără a se înregistra o creştere semnificativă a deceselor
De asemenea, în contextul în care varianta Omicron se răspândește tot mai mult la nivel mondial, Africa de Sud, ţara unde a fost detectată în urmă cu o lună noua variantă a coronavirusului, Omicron, a anunţat că a depăşit vârful acestui val pandemic înregistrând doar o creştere "marginală" a deceselor, în contextul în care numeroase alte ţări înregistrează recorduri de infectări, transmite AFP.
"Conform experţilor noştri, Omicron şi-a atins vârful fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări", a comentat Mondli Gungubele, ministrul din guvernul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare şi Evaluare, ce este numit direct de preşedintele acestui stat. Oficialul sud-african a mai asigurat că guvernul continuă să monitorizeze cu vigilenţă evoluţia situaţiei pandemice, scrie Agerpres.
Restricţiile privind circulaţia pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni, care vizau perioada cuprinsă între orele 0:00 şi 04:00, sunt în sfârşit ridicate cu ocazia sărbătorilor de sfârşit în an.
"Speranţa noastră este că aceste restricţii vor rămâne ridicate", a mai susţinut ministrul într-o conferinţă de presă desfăşurată online. "Încercăm să găsim un echilibru între vieţile oamenilor, mijloacele lor de subzistenţă şi obiectivul de a salva vieţi", a adăugat el, amintind că economia sud-africană este puternic afectată de pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News