OMS avertizează, devine imposibilă găsirea originii SARS-CoV-2

Adina Ionescu |
Data publicării:

Organizația Mondială a Sănătății a desemnat o echipă care să lucreze la găsirea cauzei focarului de infecție cu covid-19. Cercetătorii care fac parte din echipă spun că procesul de găsire a originii s-a blocat și că o nouă întârziere ar putea face studiile cruciale „biologic imposibile”.

Într-un articol publicat marți în revista științifică Nature și preluat de BBC, experții fac apel la liderii politici și oamenii de știință să accelereze studiile „cât mai este timp”, considerându-se că „fereastra oportunității” de a face studii cu privire la modul în care a apărut pandemia covid-19 se închide.

„Trebuie să aflăm unde lucrurile au mers prost și să vedem cum putem evita aceste greșeli în viitor”, a spus Marion Koopmans, care are un doctorat în medicină veterinară și este expert în infecții virale care interacționează între oameni și animale, membru al echipei OMS, într-un interviu la BBC Radio 4.

Echipa desemnată de OMS a vizitat orașul Wuhan din China, sursa primară a pandemiei, în ianuarie trecut și a întocmit un raport cu mai multe recomandări, însă ”când acuzațiile sunt amestecate cu problemele științifice, lucrurile devin destul de dificile”, a mai adăugat Koopmans.

Echipa de experți a concluzionat în raportul lor că, deși a fost imposibil să se determine modul în care virusul a infectat primii oameni, „toate dovezile disponibile” sugerează că acesta avea o origine naturală a animalelor și că „nu era un virus manipulat sau construit”, se mai precizează în materialul publicat de bbc.com.

Potrivit lui Koopmans, cea mai apropiată rudă a Sars-Cov-2 este un virus găsit la liliecii sălbatici, însă există un „decalaj de timp” semnificativ în evoluția acestuia până la infectarea oamenilor, care poate fi explicat doar prin prelevarea de probe de la animale care ar fi putut fi acel „purtător intermediar”.

În acest moment, raportul a stârnit o controversă care amenință acum să umbrească știința. Cel mai probabil, spun oamenii de știință, un animal de fermă - poate o specie sălbatică sau unul de la o fermă de creșterea animalelor pentru blană - era acel „purtător intermediar” între lilieci și oameni, însă a existat un „decalaj de timp” semnificativ în evoluția acelui virus până la infectarea oamenilor, care poate fi explicat doar prin prelevarea de probe de la animale care ar fi putut fi acel „purtător intermediar”.

Și posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din China este „extrem de puțin probabil”, însă această concluzie i-a determinat pe unii oameni de știință și comentatori să sugereze că „teoria scurgerilor de laborator” a fost exclusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel