Guvernele şi autorităţile din statele europene trebuie să se pregătească pentru o creştere a cazurilor de COVID-19 cu noua tulpină Omicron, a atenţionat reprezentantul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Reprezentantul OMS a declarat la o conferinţă de presă că trebuie să ne așteptam la o furtună care ar urma să vină curând. El a semnalat că această variantă foarte contagioasă a coronavirusului, nu a avut încă un impact major pentru că a afectat cu precădere adulţii tineri. El a atenționat că această situaţie s-ar putea schimba pe măsură ce vor fi atinse categoriile mai vulnerabile.
''Numărul dramatic al unor noi infecţii COVID-19 ar putea conduce la creşterea spitalizărilor şi la o perturbare puternică a sistemelor sanitare şi a altor servicii esenţiale'', a spus Hans Kluge, îndemnând populaţia să se vaccineze şi cu doza booster şi să limiteze pe cât posibil socializarea, scrie Agerpres.
Cazurile de Omicron se dublează la fiecare trei zile
Anterior, OMS a anunțat că varianta Omicron a coronavirusului se răspândește semnificativ mai rapid decât Delta în țările cu transmitere comunitară documentată. Numărul cazurilor se dublează între 1,5 până la 3 zile, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Într-o precizare de sâmbătă, agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat că varianta a fost raportată în 89 de țări.
Astfel, Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu niveluri ridicate de imunitate a populaţiei, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunităţii organismului, de inerenta sa transmisibilitate crescută sau de o combinaţie a celor două, a declarat OMS.
Agenția a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată de către oamenii de știință.
"Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron", a precizat OMS. "Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care gravitatea este influenţată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă".
OMS a avertizat totodată că, având în vedere creşterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleşite, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News