OMS confirmă: Cei vaccinaţi sau cei trecuţi prin boală se pot infecta cu Omicron. Tedros: „Ne-am săturat de această pandemie“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
tedros-adhanom-ghebreyesus
tedros-adhanom-ghebreyesus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat luni evidenţa clară că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron, a cărei răspândire se accelerează în lume, relatează EFE şi AFP.

La o conferinţă cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că "este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze".

Şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, când mai rămân câteva zile până la sărbătorile de sfârşit de an, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca "mâine" să putem "celebra viaţa".

"Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente", a spus directorul OMS.

În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca "2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei".

"Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor", a precizat el, citează Agerpres.

Cazurile de Omicron se dublează la fiecare trei zile

 

Varianta Omicron a coronavirusului se răspândește semnificativ mai rapid decât Delta în țările cu transmitere comunitară documentată. Numărul cazurilor se dublează între 1,5 până la 3 zile, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Într-o precizare de sâmbătă, agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat că varianta a fost raportată în 89 de țări.

Astfel, Omicron se răspândeşte rapid în ţările cu niveluri ridicate de imunitate a populaţiei, dar pe moment nu este clar dacă acest lucru este cauzat de capacitatea virusului de a se sustrage imunităţii organismului, de inerenta sa transmisibilitate crescută sau de o combinaţie a celor două, a declarat OMS.

Agenția a desemnat Omicron drept o variantă îngrijorătoare pe 26 noiembrie, la scurt timp după ce a fost detectată pentru prima dată de către oamenii de știință.

"Există încă date limitate privind gravitatea clinică a Omicron", a precizat OMS. "Sunt necesare mai multe date pentru a înţelege profilul de severitate şi modul în care gravitatea este influenţată de vaccinare şi de imunitatea preexistentă".

OMS a avertizat totodată că, având în vedere creşterea atât de rapidă a numărului de cazuri, în unele locuri spitalele ar putea fi copleşite, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel