Vorbind la o conferință, Soumya Swaminathan, om de știință de top al OMS, a declarat că situația actuală este foarte diferită față de cea de acum un an.
Rapoartele arată că Omicron a fost găsit în aproape 40 de țări.
Încă nu este clar dacă varianta mutantă este mai transmisibilă sau dacă este capabilă să se sustragă vaccinurilor.
Primele date raportate de oamenii de știință din Africa de Sud - unde varianta a fost detectată pentru prima dată - sugerează că Omicron ar putea eluda o anumită imunitate la Covid-19, deși experții avertizează că analiza nu este definitivă.
Dr. Swaminathan a declarat la conferința Reuters NEXT că varianta este "foarte transmisibilă", citând date din Africa de Sud, și a spus că ar putea deveni tulpina dominantă la nivel mondial - deși acest lucru este greu de prezis. În prezent, Delta reprezintă 99% din cazurile la nivel global, a adăugat ea.
"Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și precauți, nu să intrăm în panică, pentru că suntem într-o situație diferită față de cea de acum un an", a spus ea.
Între timp, directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat că lumea are în prezent "vaccinuri foarte eficiente" împotriva Covid-19, iar accentul ar trebui să fie pus pe distribuirea lor pe scară mai largă. El a spus că nu există dovezi care să susțină schimbarea acestor vaccinuri pentru a le adapta la noua variantă Omicron.
OMS: Nu intrați în panică în legătură cu varianta Omicron
Țări din întreaga lume au anunțat interdicții de călătorie împotriva statelor din sudul Africii în urma primei apariții a Omicron.
Oficialii americani au impus tuturor călătorilor internaționali care se deplasează în SUA obligația de a face un test Covid cu cel mult o zi înainte de călătorie. Această măsură vine după ce autoritățile au înăsprit regulile de călătorie în SUA.
Omicron a fost detectat acum în cel puțin șase state americane.
India a raportat, de asemenea, primele două cazuri de variantă Omicron.
Apariția noii variante vine în contextul în care țările europene se confruntă deja cu o creștere a numărului de infecții.
Joi, Germania a anunțat restricții majore pentru persoanele nevaccinate, declarând că doar cei vaccinați sau care s-au vindecat recent de virus vor putea intra în restaurante, cinematografe și în multe magazine.
Cancelarul Angela Merkel a mai spus că vaccinările ar putea fi obligatorii până în februarie. Austria, țara vecină, a anunțat vaccinuri obligatorii pentru rezidenți de la 1 februarie, în timp ce țări precum Belgia și Olanda au readus sau au înăsprit măsurile menite să combată răspândirea cazurilor.
Oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie lucrează la accelerarea introducerii vaccinurilor de rapel. Guvernul a cumpărat 114 milioane de doze suplimentare de vaccinuri Pfizer și Moderna și a anunțat că toți adulții vor primi un rapel până la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News