OMS: Următoarea variantă va fi mai contagioasă decât Omicron

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Următoarea variantă de COVID-19 care va ajunge în atenţia lumii va fi mai contagioasă decât Omicron, dar adevărata întrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală, au declarat reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Aproximativ 21 de milioane de cazuri de COVID au fost raportate către OMS în cursul săptămânii trecute, stabilind un nou record mondial de cazuri săptămânale ca urmare a răspândirii Omicron, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri transmise în direct pe canalele de socializare ale organismului ONU, relatează CNBC.

„Următoarea variantă îngrijorătoare va fi mai abilă, iar ceea ce vrem să spunem prin aceasta este că va fi mai transmisibilă, deoarece va trebui să depăşească varianta care circulă în prezent", a spus Van Kerkhove.

„Marea întrebare este dacă viitoarele variante vor fi sau nu mai grave", a adăugat ea.

Ea a avertizat că teoriile conform cărora virusul va continua să se trasforme în tulpini mai blânde sunt fără fundament.

„Nu există nicio garanţie în acest sens. Sperăm că aşa va fi, dar nu există nicio garanţie în acest sens şi nu putem miza pe acest lucru", a spus ea.

Mai mult, următoarea variantă a COVID ar putea, de asemenea, să eludeze protecţia oferită de vaccin.

Pfizer şi BioNTech au început marţi să testeze un vaccin COVID care vizează în mod specific varianta Omicron, în timp ce cresc îngrijorările că vaccinurile actuale nu rezistă împotriva infecţiilor şi a formelor uşoare cauzate de tulpina descoperită în urmă cu puţin peste două luni.

Virusul va continua să evolueze înainte de a se stabiliza într-un tipar, a declarat Mike Ryan. El a spus că se speră că se va stabili la un nivel scăzut de transmitere, cu posibile epidemii ocazionale. Acesta ar putea deveni mai mult sezonier sau ar putea afecta doar grupurile vulnerabile, a precizat el.

Țările UE caută să simplifice călătoriile. Noi reguli vor intra în vigoare la 1 februarie

 

Noi reguli vor fi adoptate în Uniunea Europeană în ceea ce privește călătoriile. 

Cetățenii ar trebui să poată călători în întreaga Uniune Europeană cu dovada de vaccinare, dovadă de trecre prin boală sau cu un test negativ, fără a fi nevoiți să se confrunte cu măsuri de carantină sau de testare suplimentară, în conformitate cu noile reguli neobligatorii pentru călătorie, scrie politico.eu.

Scopul este de a „ține cont de avantajul situației individuale a persoanelor, în special a persoanelor vaccinate, și de a limita pentru acestea cât mai mult posibil restricțiile de călătorie în Europa”, a declarat secretarul francez pentru Afaceri Europene, Clément Beaune.

Călătorii vor putea intra liber într-o țară dacă au avut primul vaccin cu maximum 270 de zile în urmă sau dacă au primit vaccinul de rapel. Acest lucru este valabil și pentru persoanele care s-au recuperat de COVID-19 în ultimele 180 de zile și pentru pasagerii cărora li s-a făcut un test PCR cu 72 de ore înainte de sosire sau un test antigen cu 24 de ore înainte.

Cine face excepție 

 

O excepție va fi în cazul țărilor din categoria cea mai înaltă de risc, „roșu închis” pe harta de risc cu coduri de culori a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. În prezent, cea mai mare parte a UE se încadrează în această categorie.

Noul cadru va intra în vigoare la 1 februarie. Noile măsuri modifică, de asemenea, harta existentă a ECDC, care servește în prezent drept bază pentru restricțiile de călătorie.

Țările UE ar trebui să încerce să intensifice eforturile de secvențiere pentru a detecta orice variante care reprezintă 1% sau mai puțin din cazuri.

Omicron, răspândire largă 

 

Schimbările regulilor vin pe măsură ce varianta Omicron se răspândește în întreg blocul comunitar. Spre deosebire de valuri anterioare, creșterea cazurilor nu a provocat în mare măsură creșteri ale mortalității, unii experți în sănătate prognozând încheierea fazei acute a pandemiei în Europa.

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a spus că este timpul să se pună capăt măsurilor care au făcut călătoriile „mai greoaie și mai puțin previzibile în UE”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel