"Numărul refugiaţilor veniţi din Ucraina - în mod tragic - a ajuns acum la 2,5 milioane. Estimăm de asemenea că aproximativ două milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei", a declarat şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, într-o postare pe Twitter.
"Milioane de persoane sunt forţate să-şi abandoneze locuinţele", a adăugat el.
Din cele peste 2,5 milioane de persoane care au fugit din Ucraina, 116.000 erau cetăţeni ai unor terţe ţări, a declarat separat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Peste 2,5 milioane de persoane au fugit din Ucraina
Polonia a primit cel mai mare număr de refugiaţi de la începutul invaziei ruse.
Din 24 februarie, peste 1,5 milioane de refugiaţi au intrat în ţară, potrivit poliţiştilor de frontieră polonezi. Numai în ziua de joi s-au înregistrat 87.000 de sosiri.
La 9 martie, ONU estima că patru milioane de persoane ar putea încerca să părăsească Ucraina pentru a scăpa de război în primele şase luni ale ofensivei.
De asemenea, ONU estimează că războiul ar putea strămuta până la 6,7 milioane de persoane în interiorul Ucrainei, dintre care 4,3 milioane vor avea nevoie de asistenţă umanitară vitală.
Înainte de ofensiva rusă, autorităţile ucrainene au înregistrat 1,46 milioane de persoane strămutate în interior, dintre care 854.000 locuiau în zone controlate de guvern, potrivit ONU, citează Agerpres.
Comisia Europeană propune dublarea ajutorului militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina
Între timp, Comisia Europeană vrea să dubleze valoarea ajutorului militar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi propune alocarea a încă 500 de milioane de euro în acest scop, a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell la Versailles, unde şefii de stat şi de guvern din UE s-au reunit într-un summit, relatează Reuters şi AFP.
Borrell a spus că a făcut "o propunere de a dubla contribuţia (UE), adăugând încă 500 de milioane de euro pentru armament care să vină în sprijinul armatei ucrainene".
"Toate lumea este conştientă că trebuie să creştem sprijinul militar pentru Ucraina. Sunt sigur că liderii vor aproba aceşti bani", a spus el înaintea discuţiilor din a doua zi a summitului.
UE ia în considerare de asemenea să impună mai multe sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi şi economiei ruse, a adăugat Borrell.
Finanţarea provine din "Facilitatea europeană pentru pace", un fond extrabugetar în valoare de 5 miliarde de euro, creat şi susţinut de către statele membre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News