"Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut. Până astăzi, peste 2,8 milioane de oameni au fugit în ţările vecine, inclusiv 127.000 de cetăţeni din naţiuni terţe", a comunicat Agenţia ONU pentru Migraţie, prin Twitter.
"Aceşti oameni au nevoie de asistenţă continuă", subliniază agenţia Naţiunilor Unite.
Sâmbătă, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţase că 2,59 milioane de civili din Ucraina s-au refugiat în alte ţări din cauza războiului. Cei mai mulţi refugiaţi ucraineni au ajuns în Polonia, peste 1,57 milioane.
Negocierile dintre Rusia și Ucraina au luat o ''pauză tehnică'' până marţi
Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză şi va continua marţi, a anunţat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni, relatează Reuters.
"O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă'', a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.
Înaintea acestui anunţ, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi manifestase într-un mesaj video speranţa că în cursul serii urma facă un bilanţ al acestei noi runde de ''negocieri dificile''. ''O videoconferinţă între delegaţiile (ucraineană şi rusă) a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea aşteaptă noutăţi. Vom reveni în cursul serii'', a declarat preşedintele ucrainean despre această a patra rundă de negocieri, ce are loc online, spre deosebire de precedentele trei, care s-au desfăşurat în Belarus.
''Trebuie să rezistăm şi să luptăm pentru a câştiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanţii de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Şi pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a adăugat Zelenski în mesajul său, potrivit AFP.
Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.
Acesta din urmă cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.
Kremlinul a ameninţat luni mai devreme că armata rusă ''nu exclude posibilitatea de a lua sub control total marile oraşe deja încercuite'', în timp ce continuă luptele la periferia capitalei Kiev.
UE pregăteşte al 4-lea val de sancţiuni împotriva Rusiei
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că l-a informat pe Volodimir Zelenski despre faptul că UE pregătește al 4-lea val de sancțiuni.
Ursula Von der Layen a scris pe Twitter despre războiul din Ucraina.
„Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni”, a scris președintele CE.
Ursula Von der Layen spune că UE este cu poporul ucrainean.
„Îl sprijinim cu un pachet de asistenţă macro-financiară de 1,2 miliarde de euro şi 500 de milioane de euro ajutor umanitar”, mai spune pe rețeaua de socializare preşedintele Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News