Operatorii portuari din România se întrec în creșterea capacității de operare a cerealelor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Operatorii portuari din România se întrec în creșterea capacității de operare a cerealelor / Sursa foto: freepik.com
Operatorii portuari din România se întrec în creșterea capacității de operare a cerealelor / Sursa foto: freepik.com

Operatorii portuari români din portul Constanța, la Marea Neagră, investesc pentru a-și spori capacitatea de manipulare a cerealelor, în condițiile în care Ucraina își intensifică exporturile prin vecinul său, a declarat directorul operatorului Comvex (CMVX.BX).

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, iar de la invazia Rusiei de anul trecut, Constanța a devenit cea mai mare rută alternativă de export a Kievului, cerealele sosind pe cale rutieră, feroviară sau cu barje peste Dunăre.

 

Capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene se va dubla



Guvernul român a declarat că își propune să dubleze capacitatea lunară de tranzit pentru cerealele ucrainene prin portul său din Constanța la patru milioane de tone metrice în următoarele luni, de la practic zero înainte de începerea războiului cu Rusia.

În august, aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Constanța, a declarat directorul Comvex, Viorel Panait, într-un interviu acordat Reuters.

Din iulie, când Moscova a renunțat la un acord care ridica de facto blocada rusă asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia a lovit în mod repetat porturile fluviale ucrainene care se află peste Dunăre de România, membră a Uniunii Europene și a NATO.

"Nu te poți baza pe un singur mijloc de transport, deoarece acest lucru te face vulnerabil, așa cum am văzut după atacurile asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre", a declarat Panait.

"Ai nevoie ca transportul cu camioane, trenuri și barje să converge."

Comvex, care și-a dublat anul trecut capacitatea de descărcare a barjelor și care este în prezent în curs de a-și crește capacitatea de stocare a cerealelor cu 25%, până la 250.000 de tone, lucrează acum la creșterea vitezei de procesare a trenurilor, a spus Panait.

Acesta a încheiat un parteneriat cu operatorul feroviar Grup Feroviar Roman (GFR) pentru un nou sistem de reîncărcare a trenurilor la punctul de trecere a frontierei ucraineano-române de la Vadul Siret-Dornești.

Panait a declarat că sistemul, care va deveni operațional până la jumătatea lunii octombrie, va permite Comvex să manipuleze 120.000 de tone suplimentare de cereale pe lună. Operatorul adaugă, de asemenea, un al doilea sistem automatizat de control al calității, dublându-și astfel capacitatea de procesare a trenurilor.

Comvex analizează, de asemenea, un plan de descărcare a cerealelor din trenuri în barje pe podul moldovenesc de la Giurgiulești.

Capacitate logistică 

 

Grupul de logistică de transport de marfă TTS (TTS.BX), care se ocupă de produse agricole, minerale și chimice pe fluviul Dunărea, a finalizat preluarea operatorului de mărfuri solide în vrac din portul Constanța, Decirom S.A., la începutul acestui an.

Directorul TTS pentru relații cu investitorii, Gabriel Techera, a declarat la începutul acestei săptămâni că grupul, care are un buget de investiții de 80 de milioane de euro (85,58 milioane de dolari) în 2023, a adăugat două macarale plutitoare la operațiunile sale la începutul lunii septembrie.

Operatorul portuar SOCEP S.A. (SOCP.BX) a declarat că a plătit 10 milioane de euro pentru echipamente noi la silozurile și încărcătorul de nave ale terminalului său de cereale.

Panait, care este și președinte al Asociației de Afaceri Portuare Constanța, a declarat că unii operatori portuari folosesc un sistem digital, care a redus timpul necesar pentru procesarea declarațiilor vamale la 30 de minute, de la până la 48 de ore.

"Aș spune că mai mult de jumătate din cei 13 operatori de cereale din port sunt deja autorizați sau în curs de autorizare".

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Constanța are acum o capacitate logistică de 40 de milioane de tone de cereale pe an, cu mult mai mare decât recordul anual de 25 de milioane de tone stabilit în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel