Este suficient să ajungi cu trenul în capitala Finlandei și să faci doar câțiva pași în gara centrală, grandioasă, pentru a observa ceva cu totul neobișnuit pentru o metropolă. Nu există oameni care dorm pe străzi și nimeni nu cerșește. O imagine atât de comună în București, de exemplu. Contrastul dintre Helsinki și alte mari orașe europene unde oameni ai străzi înnoptează pe unde apucă, în pături, saci de dormit sau chiar corturi este izbitor.
„Îmi amintesc că în copilărie vedeam sute sau chiar mii de oameni dormind în parcuri și păduri. Era vizibil, însă acum nu ne mai confruntăm cu asta. Nu mai există oameni ai străzii în Helsinki", spune Sanna Vesikansa, viceprimarul capitalei finlandeze.
Asta pentru că în ultimele trei decenii, soluționarea acestei probleme a fost unul dintre focusurile majore ale guvernelor care s-au succedat la conducerea țării.
Citește și Irlanda. ROMÂN ucis pentru că era „enervant". Asasinul și-a primit pedeapsa
Dacă în 1987 erau 18.000 de oameni fără adăpost în Finlanda, ultimele cifre, din 2017, arată că numărul lor a fost redus la 6.600 în toată țara. Majoritatea dintre ei trăiesc cu prieteni, alături de familie sau în adăposturi temporare. Numai foarte puțini dintre ei dorm încă pe străzi.
Cum a reușit însă Finlanda o astfel de performanță? Începând cu anul 2007, guvernul finlandez s-a concentrat pe legi pentru protejarea oamenilor străzii. În puține cuvinte, autoritățile le oferă celor rămași fără adăpost un domiciliu permanent și stabil în cel mai scurt timp posibil. Apoi le oferă sprijin și ajutor pentru a-și reface viața. Asta poate însemna asistență medicală pentru depășirea unor dependențe sau accesarea unor cursuri de pregătire profesională. Cei care vor să-și continue studiile o pot face.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News