Orașe din Spania, terorizate de români: Clădire nouă de locuințe turistice, ocupată ilegal. „Îi plătesc să plece, dar se întorc“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
spania cladire ocupata abuziv de romani
spania cladire ocupata abuziv de romani

Ocupanții ilegali de locuințe sunt tot mai puternici în orașele Alameda și Macarena dn Sevilla, Spania. Mai multe familii de români acupă abuziv locuințe, unele dintre ele în imobile noi. Deșiprimesc bani pentru a pleca de acolo, după un timp revin.

Vizitele periodice ale polițiștilor de la Poliția Națională și măsurile de securitate puse în aplicare de Endesa vara trecută pentru a preveni racordarea ilegală nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe ocupanții ilegali care locuiesc la numărul 158 din Calle Feria de mai bine de un an. Clădirea nou construită, care urma să fie folosită ca locuință turistică, se află încă în mâinile mai multor familii, potrivit vecinilor și lucrătorilor din întreprinderile din jur, care văd în mod regulat copii care se uită pe ferestre și intră și ies pe ușă.

Orașe din Spania, terorizate de români

În tot acest timp "nu s-a făcut nici cea mai mică încercare de a-i evacua", se plâng vecinii publicației ABC. Aceste familii sunt în mare parte de naționalitate română și se tot rotesc. Locatarii susțin că există un bărbat care controlează cine intră în apartamente și care se află mereu în clădire, ceilalți vin și pleacă. "Unii cerșesc de pomană la ușa supermarketului sau a bisericii, iar alții se dau drept cerșetori. Trăiesc în largul lor, fără ca nimeni să le spună nimic", spune vânzătorul de la unul dintre magazinele din apropiere.


Până acum nu au provocat prea multe probleme în cartier, în afară de câte o bătaie ciudată în interiorul blocului de locuințe. A existat un singur episod grav, judecând după numărul de polițiști care au apărut, după cum își amintesc mai mulți clienți dintr-unul dintre barurile alăturate. "Au venit în echipament de revoltă și am crezut că o să-i scoată de acolo, dar au luat doar câțiva dintre ei, restul au continuat până în ziua de azi", spun ei. Aceștia se plâng, de asemenea, că "fac ceva cu energia electrică, pentru că din când în când se produc pene de curent și întotdeauna afectează casele și afacerile care sunt cele mai apropiate de bloc".

Clădire nouă de locuințe turistice, ocupată ilegal. 

 

Surse din cadrul Endesa explică faptul că în urmă cu doar un an a avut loc o intervenție majoră, deoarece au fost conectați la instalația provizorie care a fost pusă în funcțiune pentru lucrări în condiții extrem de periculoase. Tehnicienii firmei au mers de mai multe ori să întrerupă conexiunea la cererea poliției locale, până când aceștia au amplasat un sistem de securitate care să îi împiedice să se mai conecteze la iluminatul public. Sursele consultate clarifică faptul că "așa cum este, acum este practic imposibil ca acestea să se conecteze, dar se efectuează inspecții regulate pentru a se asigura de acest lucru".

Proprietatea, care se află în mâinile unei companii imobiliare, a acționat deja în instanță, dar încă nu a fost găsită o soluție, în timp ce vecinii și întreprinderile se tem că situația s-ar putea agrava, deoarece acesta nu este singurul caz, deși este cel mai frapant. În Calle Bécquer, ocuparea abuzivă a crescut după pandemie, în special în apartamentele care se află în mâinile băncilor sau care se află în proceduri judiciare, care au tendința de a acționa mai greu.

„Îi plătesc să plece, dar se întorc“

 

"Unele entități le plătesc direct sume generoase ca să plece, dar dacă nu acționează rapid și nu pun uși de securitate sau nu astupă ferestrele, se întorc", explică unul dintre agenții imobiliari care lucrează în zonă. "Am avut cazuri în care am început să arătăm case pentru licitație sau vânzare directă și câteva zile mai târziu le-am găsit ocupate abuziv. Portalurile de internet îi pun pe pistă și nu ezită să intre în joc imediat ce văd o oportunitate", subliniază el.

"Ce este cel mai surprinzător este că acest lucru se întâmplă încă într-o zonă în care metrul pătrat este în jur de 3.000 de euro și există o cerere mare de cumpărare", comentează acest profesionist. Piața de astăzi nu are nimic de-a face cu cea de acum nouă ani, când mișcarea de ocupație ilegală a devenit puternică în Alameda, cu cazuri foarte mediatizate, cum ar fi Corrala Alegría, care a fost instalată în aceeași clădire de pe Calle Feria, care a fost din nou uzurpată, sau cea din La Barqueta, unde se construiește un ansamblu de locuințe de lux.

Ocupația ilegală a locuințelor a început în urmă cu aproape două decenii în zona din jurul San Luis și Plaza del Pumarejo și au continuat spre San Marcos. Acum se extind și în cartiere precum El Cerezo și El Carmen, unde multe case rămân goale după moartea proprietarilor sau sunt implicate într-un lung proces juridic. Ei profită de această situație incertă pentru a se muta în case. Locuitorii acestor cartiere sunt deja în alertă și se organizează prin intermediul rețelelor de socializare și al aplicațiilor de telefonie mobilă pentru a fi informați cu privire la aceste practici și pentru a putea suna la poliție. De fapt, a fost posibilă evacuarea acestora în perioada scurtă de timp permisă de lege, fără proces, datorită notificării rapide a rezidenților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel