În Verona, un oraş din nordul Italiei, apa de la robinet poate fi utilizată doar "în scopuri domestice şi pentru curăţenia şi igiena personală", au anunţat autorităţile locale, sâmbătă.
Între orele 06:00 şi 21:00, rezidenţii nu au voie să îşi ude grădinile, parcelele de teren şi terenurile de sport, să îşi spele maşinile sau să îşi umple piscinele. În afara orelor menţionate, localnicii au fost rugaţi să se abţină voluntar de la folosirea apei de la robinet pentru aceste scopuri.
Măsurile vor rămâne în vigoare până pe 31 august şi prevăd amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele care încalcă aceste dispoziţii.
În oraşul Pisa din regiunea Toscana, reglementări similare vor intra în vigoare începând din 11 iulie, urmând să restricţioneze folosirea apei potabile pentru activităţi gospodăreşti.
Oraşele italiene Verona şi Pisa restricţionează consumul de apă curentă din cauza secetei severe
Italia se confruntă de ceva vreme cu temperaturi de vară deosebit de ridicate şi cu precipitaţii foarte reduse. Fluviul Po - cel mai lung din această ţară - a secat în anumite zone şi înregistrează cele mai scăzute niveluri ale sale din ultimii 70 de ani.
Comunităţile locale, mai ales cele din nordul Italiei, raţionalizează deja apa potabilă de câteva săptămâni, în timp ce oraşe precum Milano au oprit funcţionarea fântânilor de mari dimensiuni.
Mai multe regiuni italiene au cerut autorităţilor de la Roma să declare stare de urgenţă pentru a permite acordarea unor ajutoare financiare suplimentare şi implementarea unor măsuri de apărare civilă.
Prim-ministrul Mario Draghi a anunţat că anumite reglementări ar putea fi anunţate chiar luni, când Guvernul pe care îl conduce va analiza un plan de urgenţă ce vizează regiunile care au fost cel mai grav afectate de secetă, potrivit Agerpres.
Italia. Apa potabilă, raționalizată prin ordin: Oamenii, speriați de noile măsuri
Verona are o populaţie de un sfert de milion. Oamenii nu vor mai avea voie să folosească apa pentru a uda grădinile, a umple piscine sau a-şi spăla maşinile. Iar cine nu respectă noua decizie este bun de plată: până la 500 de euro amendă.
Mioara, în vârstă de 57 de ani, o româncă ce locuieşte în Verona de peste 10 ani şi lucrează ca badantă spune că decizia era deja pe buzele autorităţilor de peste o lună, iar locuitorii se aşteptau la astfel de măsuri. „Este secetă mare aici. Noi ştiam că la asta se va ajunge. Nu avem ce face. Ne vom chinui, dar vom respecta decizia. Ne este foarte greu: ai nevoie de apă, mai ales pentru a uda grădinile, atlfel, se distruge toată recolta. Ne-au ajuns, într-un final, consecinţele faptelor noastre”, a spus românca, potrivit Mediafax.
„Situația devine dramatică”
„Situația devine dramatică”, este cea mai gravă criză „cu valori nemaivăzute de 70 de ani”. Acesta este semnalul de alarmă de secetă din Valea Po, unde nevoile de apă sunt mari, dar toate rezervele „se epuizează” și la scenariului deja foarte critic se adaugă „prognoza lipsei ploilor și persistența unor temperaturi ridicate peste medie”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News