Cei peste 1.700 de români care locuiesc în Asse pot vizita acum noul supermarket românesc România Autentică. Deși managerul Ingrid Tetiva vrea ca și flamanzii să cunoască specialitățile românești.
Cei care au poftă de un Mici, un cârnat mic care are un gust foarte bun pe grătar, sau de Palincă pot merge de aproximativ trei luni la România Autentică, un mic supermarket din Weverstraat cu numeroase produse românești. Faptul că în Asse se deschide o băcănie românească nu este o coincidență.
Dacă în 2017 mai erau încă 1.011 români care locuiau în Asse, trei ani mai târziu sunt deja peste 1.700. "Într-adevăr, am deschis acest magazin pentru că în Asse locuiesc mulți români", explică proprietara Ingrid Tetiva (42 de ani). Împreună cu soțul ei, Costel Serediuc (42 de ani), care închiriază și vinde castele gonflabile în Halle, locuiește în Asse de cinci ani.
„Cu salariile lor mai mari, ei își întrețin familia rămasă în România“
"Mulți români vor să continue să gătească așa cum o făceau în țara lor natală. Astfel, aici pot găsi diverse brânzeturi românești sau lapte, dar și alte specialități și gustări. În mod normal, ar trebui să mergeți la un depozit mare din Bruxelles sau la piața din Anderlecht pentru asta, dar acum pot să o cumpere și aici. Unele produse le primim special din România, altele sunt produse aici, la Bruxelles“, a declarat Ingrid într-un interviu pentru Nieuwsblad.
Dar cum se face că atât de mulți români își părăsesc țara și se stabilesc în Belgia? Andra Nicoleta Iliescu, o altă româncă, de 29 de ani, are o explicație. Ea a lucrat pentru LM+ în Asse timp de cinci ani și a fost, de asemenea, activă politic aici. "Mulți români vin aici să muncească. Există mai multe oportunități aici, iar salariile sunt și ele mai bune. În România există puțină industrie, iar în satele mai mici poți supraviețui doar ca fermier. Acesta este motivul pentru care o mulțime de tineri vin în Belgia. Iar majoritatea dintre ei rămân în Belgia după câțiva ani, pentru că între timp și-au construit viața aici. Iar cu salariile lor mai mari, ei își întrețin familia rămasă în România.
La fel și Andra, care s-a mutat la Asse în aprilie 2006, dar între timp locuiește în Aalst. "Părinții mei erau divorțați, așa că mama a plecat în Belgia să lucreze. Aici a întâlnit un belgian, după care și eu și sora mea ne-am mutat aici. Aveam 13 ani atunci și am mers la școală aici. Am învățat franceza destul de repede, dar am învățat și olandeza într-un an în clasa OKAN. Între timp, mă simt mai mult belgian decât român", spune Andra.
„Românii cumpără aici case vechi la preț mic și le renovează“
Faptul că mulți români vin să locuiască în Asse nu este surprinzător nici pentru Andra, și nici pentru Ingrid. "La Bruxelles plătești mult mai multă chirie. În plus, mulți români lucrează la periferia Bruxelles-ului, motiv pentru care tot mai mulți se mută în Asse", spun ei. Pacea și liniștea pe care le găsesc în Asse este, de asemenea, un avantaj în comparație cu capitala. "Nici satele românești nu sunt atât de mari. Asse este perfect: nu este atât de aglomerat aici, există încă multă natură și totuși locuiești aproape de tot. Mulți români au ocazia aici să cumpere case mai vechi la un preț mai mic și apoi să le renoveze."
Între timp, mulți români au ajuns deja la magazinul lui Ingrid, inclusiv Andra. "Este ideal că putem cumpăra produse românești în Asse. Asta lipsea aici. Pentru că uneori îmi vine să mănânc dulciuri pe care le mâncam mult când eram tânără. Și nu poți găsi așa ceva într-un magazin belgian, dar poți găsi aici", spune Andra.
Ingrid a observat că românii sunt mulțumiți de faptul că își pot cumpăra produsele pe plan local, deși primește și vizita oamenilor obișnuiți din Assen. "Scopul magazinului este și acela de a le face cunoștință celor din Asse cu țara și cu produsele românești. Vin și mulți moldoveni și ucraineni. Suntem deschiși tuturor. Flamanzii pot face cunoștință cu produsele și băuturile noastre spirtoase aici. Iar românilor, la rândul lor, le plac berile belgiene", îi invită Ingrid.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News