Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ''zone de securitate'' pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.
''Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)'', a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să ''rămână în adăposturi'' pentru a se proteja.
La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse afirmă că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.
Unul dintre aceştia, şeful administraţiei instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat în plus că, înaintea bombardamentului de marţi seară, ''un bombardament al forţelor armate ucrainene'' desfăşurat mai devreme în cursul zilei a provocat ''o a doua pană de curent electric'' la Ebergodar.
Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de o lună ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.
Se cere zona de securitate pentru prevenirea unui accident nuclear
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei ''zone de securitate'' pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse, relatează agenţia France Presse şi postul CNN.
''Situaţia actuală este nesustenabilă'', subliniază AIEA în raportul de 52 de pagini. ''Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare'', se menţionează în document, cu referire la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.
Prin urmare, este nevoie de stabilirea unei ''zone de protecţie şi de siguranţă nucleară'' în jurul centralei Zaporojie, iar ''AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone'', precizează agenţia.
Aceasta mai menţionează că echipa sa care a efectuat joia trecută o vizită acolo a observat la faţa locului pagubele provocate de bombardamente şi a ''constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structuri legate de securitate, sisteme şi componente'' şi ar fi putut de asemenea să pună în pericol personalul ucrainean al centralei, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News