Orașul european desemnat cel mai scump în anul 2024

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Orașul european desemnat cel mai scump în anul 2024 / Foto: Unsplash
Orașul european desemnat cel mai scump în anul 2024 / Foto: Unsplash

Zurich, Elveția, a fost desemnat cel mai scump loc de trai din Europa la începutul anului 2024, potrivit ultimelor date din baza de date online a portalului de comparare a prețurilor Numbeo.

Această analiză a costurilor de viață reflectă diversele aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar fi alimentele, restaurantele, transportul, energia casnică și serviciile publice.

Indicele Numbeo oferă o comparație relativă, luând costurile de viață din New York ca bază, care este evaluat la 100. Prin urmare, traiul într-un oraș cu un indice al costului vieții de 120 ar însemna aproximativ 20% mai scump decât în New York (excluzând chiria).

 

Elveția ocupă primele două locuri

 

Zurich a ocupat prima poziție în această ierarhie, reflectând nivelurile sale ridicate de trai și cheltuieli. Geneva, tot în Elveția, se clasează pe locul al doilea, subliniind natura consistentă a costurilor ridicate în această țară alpină. Locul al treilea în topul celor mai scumpe locuri de trai din Europa este ocupat de Reykjavík, capitala Islandei.

Este observabil faptul că cele mai scumpe orașe sunt predominant în Europa de Vest, în timp ce cele mai accesibile din punct de vedere financiar sunt găsite în jumătatea estică a continentului.

Bratislava, capitala Slovaciei, se situează pe primul loc în Europa de Est în ceea ce privește costul vieții, în timp ce Varșovia, capitala Poloniei, se află printre cele mai accesibile orașe, cu prețuri cu câteva procente mai mici (46,2) decât în Budapesta.

Ungaria se plasează pe locul 30 în ceea ce privește costul mediu al vieții în Europa, iar în această ierarhie, Elveția ocupă din nou prima poziție, cu un indice al costului vieții de 114,3. Austria se situează deasupra Germaniei și Suediei în această comparație, dovedindu-se a fi o țară cu costuri de trai semnificativ mai ridicate.

Diferențele de prețuri se extind și la restaurante, unde prețurile din Austria sunt cu aproximativ 22% mai mari decât cele din Ungaria, subliniind diversitatea economică și financiară a țărilor europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel