Ordonanța privind plafonarea prețurilor la energie și gaze, aprobată de Guvern

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Italia. Prețurile facturilor la gaze vor scădea din noiembrie. Ce se va schimba și de ce
Italia. Prețurile facturilor la gaze vor scădea din noiembrie. Ce se va schimba și de ce

Guvernul a aprobat vineri Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. De prevederile acesteia vor beneficia 8 milioane de gospodării.

"Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum! Alături de prim - ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a anunțat pe Facebook Virgil Popescu.

Aceasta prevede plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetică, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale:

-maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh
-maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv.

Pentru consumatorii casnici, la gaze naturale prețul reglementat va fi de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

De asemenea, ordonanța prevede plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei, la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus. La gaze naturale, prețul va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Totodată, CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh, a mai anunțat ministrul Energiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel