Oricine mănâncă acest aliment banal își poate crește speranța de viață. Sfatul unui expert în nutriție

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Oricine mănâncă acest aliment poate trăi 100 de ani. Sursa foto: freepik.com
Oricine mănâncă acest aliment poate trăi 100 de ani. Sursa foto: freepik.com

Un expert în nutriție a călătorit prin lume în căutarea secretului vieții lungi. Și am găsit un aliment care te ajută să trăiești 100 de ani. 

Nemurirea a existat până acum doar în filmele științifico-fantastice, dar potrivit autorului Dan Buettner putem trăi până la 100 de ani dacă mâncăm, zilnic, un aliment foarte specific: fasole.

„În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, fasolea și alte leguminoase reprezentau o parte importantă a dietei zilnice”, a spus Buettner pentru CNN. De zeci de ani, autorul cercetează așa-numitele „zone albastre”, adică comunități unice la nivel mondial în care oamenii trăiesc până la și peste 100 de ani.

 

Cea mai longevivă familie din lume are 851 de ani

 

În toate cele cinci zone albastre (Ikaria în Grecia, Okinawa în Japonia, Nicoya în Costa Rica, Loma Linda în California și pe insula italiană Sardinia) locuitorii au un mod de viață comun. Aceasta include, printre altele, o dietă pe bază de legume și verdeață, despre care oamenii de știință cred că contribuie în mod semnificativ la longevitate.

Doctorii au răspuns la dilema tuturor: Este mai bine să mănânci mai multe mese mici sau mai puține mese mai mari?

Potrivit lui Buettner, în zona albastră a Sardiniei, năutul și fasolea sunt o parte importantă a acestei diete pe bază de plante.

Nautul ar fi ingredientul principal  care este adesea consumat la mai multe mese.  Buettner a primit rețeta unei supe minestrone de la o familie din Perdasdefogu, Sardinia, pe care o descrie drept „cea mai longevivă familie din lume”. Familia este formată din nouă frați a căror vârstă totală este de 851 de ani. Familia ar  mâncat supă minestrone  cu pâine în fiecare zi a vieții lor, alături de un pahar mic de vin roșu.

 

Leguminoasele, o sursă „bună” de proteine

 

Dar de ce anume joacă năutul sau alte leguminoase un rol atât de important? Potrivit Societății Germane pentru Nutriție, leguminoasele precum fasolea, mazărea, lintea și năutul oferă „ingrediente valoroase” precum vitaminele B1, B6, acid folic și mineralele fier, magneziu și zinc.

Dieta Express de vară: iată cum să slăbești 5 kilograme în doar 7 zile

În plus, leguminoasele nu sunt doar bogate în fibre, dar au un conținut de proteine ​​de până la 15 grame la 100 de grame când sunt gătite, fiind și o sursă „bună” de proteine. Leguminoasele conțin  mai puține calorii decât proteinele animale și, prin urmare, sunt alegerea mai sănătoasă.

Deși  proteinele din alimentele pe bază de plante nu sunt la fel de digerabile pentru organismul uman ca cele din produsele de origine animală, Buettner scrie: „Dacă combini fasolea cu produse din cereale integrale, obții toți aminoacizii care alcătuiesc proteine asemănătoare cu carnea”.

Fasolea nu doar că este bogată în fibre, dar conține și vitamine și minerale importante. Fiecare tip de fasole are un profil nutritiv diferit, așa că cel mai bine este să mănânci o varietate de fasole. Fasole Adzuki, cunoscută și sub denumirea de fasole roșie mung este bogată în potasiu, iar năutul are un conținut ridicat de magneziu.

Scorțișoara ajută la pierderea în greutate. Iată cum trebuie consumată

Numeroase studii susțin, de asemenea, beneficiile pentru sănătate ale fasolei și leguminoaselor. Cercetătorii japonezi au descoperit, de exemplu, că consumul mai multor leguminoase reduce riscul de a dezvolta cancer.

Alte studii arată că fibrele solubile din fasole pot scădea colesterolul și pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Prin urmare, aceste studii indică beneficiile pentru sănătate ale fasolei și, spune Buettner, confirmă ceea ce oamenii din Zonele Albastre ar fi știut de mult: consumul regulat de leguminoase ne face să trăim mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel