Te lovești de o problemă deosebită și vrei să o semnalezi? Ai nevoie de ajutor pentru reintegrarea pe piața muncii? Așteptăm mesajele tale de luni până vineri între orele 9:00 și 18:00 la numărul de telefon 0722.264.462 sau pe email la [email protected].
Conținuțul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Ovidiu Burduşa, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni: "Îmi doresc să revenim la statutul de minister"

Elena Cristian |
Data actualizării: | Data publicării:
Ovidiu Burdusa
Ovidiu Burdusa

Ovidiu Burduşa, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a răspuns, azi, întrebărilor StiriDiaspora.ro. Discuţiile s-a axat pe oportunitățile pe care le au românii care vor să se întoarcă în țară; mediul antreprenorial din România versus mediul de afaceri din străinătate, dar şi ce și ce am avea, ca națiune, de la țările "de adopție" ale milioanelor de români plecați.

 

„Am locuit 17 ani la Roma. În acel oraş am reuşit atât pe plan personal, cât şi pe plan de afaceri să fac anumite lucruri de care sunt mândru. De 10 luni conduc Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi este o onoare pentru mine. Ştiu ce înseamnă să fii străin în altă ţară. Totodată, am devenit în 2016 primul consilier local provenit din Diaspora, la Vrancea“, spune Ovidiu Burduşa.

„De-a lungul timpului am fost sub umbrela MAE, sub sub umbrela Secretarului General  al Guvernului, sau am fost minister. Din 2020 am redevenit departament. Acest lucru a presupus mai implicaţii juridice, organizatorice. Acum suntem în subordinea aparatului de lucru al Guvernului şi activitatea nu include şi relaţia cu Republica Moldova. Activitatea însă a rămas aceeaşi, avem proiecte propriii şi finanţări în beneficiul românilor de pretutindeni.  Totodată am avut parte şi de o provocare. Reorganizarea şi adaptarea la restricţiile impuse de pandemie. În decembrie anul trecut am venit cu o strategie, dar din cauza pandemiei a trebuit să ne reorganizăm activitatea“, a spus Ovidiu Burduşa, făcând referire la schimbările produse în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

„România are nevoie de promovare...“

 

„Ne ocupăm de românii din Diaspora şi comunităţile istorice. Am venit cu u suflu nou şi cu acea energie de care avea nevoie, deoarece Departamentul nu a mai fost condus până acum de un român din străinătate. Primul lucru de care m-am izbit a fost ghidul beneficiarului. În acel ghid din 2019 am văzut multe greşeli. Spre exemplu, era o fraza, în care se vorbea despre îmbunătăţirea imaginii României. Ori dacă stai prea mult în străinătate îţi dai seama că pleci un handicap. Nu mi se pare corect să îmbunătăţim, ci să promovăm. România are nevoie de promovare. Nu trebuie să plecăm cu un handicap în acest raport dintre noi şi diaspora.

Să nu uităm de birocraţia care vine din România. Din păcate, neavând majoritate în Parlament, nu putem face mare lucru. Când vom avea o majoritate în Parlament, lucrurile se vor schimba“, a mai spus secretarul de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

 

„Ar trebui să avem o reprezentare de 18 parlamentari...“

 

„Îmi doresc să revenim la statutul minister, deoarece avem peste 25% din populaţia în afară. Suntem cel mai mare plătitor de taxe şi impozite. Mi se pare corect să avem un minister al românilor de pretutindeni, dar cu un buget pe măsură. Trebuie să avem trei departamente: unul să se ocupe de relaţia Republica Moldova, altul de comunităţile de români din jurul graniţelor, iar cel mai puternic – de romanii din Diaspora. Aceste departamente ar trebui să fie conduse de un coordonator secretar sau subsecretar de stat, care să vegheze această activitate a noului minister“, a mai spus Ovidiu Burduşa, secretar de stat în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. 

„Ne dorim, totodată, să mărim acea cotă de reprezentare în Paramentul României. Nu mi se pare corect că la o populaţie de cinci milioane de votanţi în străinătate să fii reprezentată de şase parlamentari: doi senatori şi patru deputaţi. Ar trebui să avem o reprezentare de 18 parlamentari: şase senatori şi 12 deputaţi şi un colegiu separat cu Republica Moldova“, a mai punctat Ovidiu Burduşa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel