Recent am citit despre propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetătenilor români.
"Inițiativa incearcă să repare o discriminare evidentă. Sunt 700.000 de români care au respectat legea. Când s-au stabilit într-o altă tară, au făcut ceea ce le-a cerut statul român, au renunțat la cartea de identitate și au cerut un pașaport CRDS, pentru cetățeni români cu domiciliul în străinătate și s-au trezit că atunci când se întorc în țară au fel de fel de probleme pentru că nu au niciun fel de act de identitate românesc. Vrem să fie clar că pașaportul este un act de identitate, e trecut CNP-ul fiecăruia dintre noi, ne identifică unic. E un act normal de eliminare a birocrației, în special pentru cetățenii care trăiesc în afara țării. O altă absurditate care este eliminată prin acest act este faptul că românii se pot identifica cu pașaportul CRDS în afara țării și nu o pot face în România", a spus senatorul USR, înainte de vot.
Cu toate acestea, Guvernul, prin vocea secretarului de stat Mihai Bobescu, trimis în plen, nu a susținut propunerea USR, ci raportul Comisiei pentru Adminsitrație Publică, în care se cerea respingerea proiectului."
Birocrația din România, un zid greu de trecut
În aceeași notă aș vrea să informez și să va aduc la cunoștință că, și eu, la rândul meu, am trecut printr-o situație în care m-am lovit de zidul birocratic mioritic și de legile anacronice din România, situație care m-a făcut să renunț la dorința mea de a fi și posesorul unui pașaport românesc.
Dacă ești în State - și sunt sigur că același lucru este valabil și în UE sau alte țări unde sunt emigranți români - tentativa de a avea un pașaport românesc este una temerară și fără prea mulți sorți de izbândă.
Mulți dintre noi cei plecați din țară - și aici mă refer la cei care au emigrat permanent - nu mai aveam acte de identitate din România, deoarece ne-au fost ridicate la plecarea din țară, așadar pentru a putea intra în posesia unui pașaport românesc va trebui să mergi în țară- sau prin procură - să îți faci, mai întâi, un buletin de România, procedură care nu e prea simplă....știți cum este birocrația din România, o adevărată golgota, care te disperă și te duce la depresie. Când am fost avertizat, de mai mulți prieteni din State, că nu este ușor deloc să îți faci un act de călătorie (pașaport) sau un act de identitate(buletin) românesc, nu i-am crezut și i-am contrazis vehement-naivul de mine însă a trebuit să se convingă pe propria-mi piele...
Să primești un pașaport românesc, misiune aproape imposibilă
Dacă, de exemplu, ești cetățean american și ai și pașaport românesc, curent sau expirat, pentru a-ți face pașaport românesc trebuie să completezi un formular online, pe site-ul Consulatului Românesc la care ești arondat și să ai următoarele documente: pașaport românesc curent/expirat, pașaport american, ID de State și...aici, e aici...buletin românesc! Vreau să subliniez că la Consulatul Românesc din Los Angeles, unde sunt arondat, nu are nicio vină, ba din contra, cei cu care am vorbit prin email au fost foarte amabili și mi-au răspuns prompt, ei respectând doar procedurile legale din țară, care, însă, în opinia mea, sunt ridicole și depășite. Dacă vrei să îți faci pașaport românesc, aici în State, dar nu ai buletin românesc, atunci va trebui să mergi în țară și să îți faci buletin - sau prin procură - în orașul unde ai locuit și să îți faci buletinul și după ce il obții să îl încarci pe site și apoi să te prezinți la Consulatul de care aparții cu documentele in original.
Pentru cei căsătoriți, totul se complică
Asta în cazul cel mai fericit, însă, dacă cumva ești căsătorit, atunci trebuie să îți faci rost de certificatul de căsătorie, să obții o apostilă de la Secretarul de Stat, iar apoi să mergi în țară- sau, iar, procură - unde trebuie să mergi la Starea Civilă și să îți înregistrezi căsătoria. Apoi, după ce intri în posesia documentului, să îl încarci pe site, după care să mergi la consulat....și, bineînțeles, să fii și în posesia și unui buletin de România, când aduci documentele cu ține.
Dacă însă ai ghinionul să fii divorțat, atunci chiar că șansele să ai un pașaport românesc sunt "mission impossible", deoarce în această situație trebuie să faci următori pași:
1. Să îți faci buletin de identitate din România.
2. Să îți iei certificatul de divorț din State și să îl trimti la Secretary of the State pentru apostilă. Nu ar fi mare lucru să obții apostilă deoarece se face prin poștă și ți se răspunde foarte repede-am înțeles că acest procedeu, de apostilă, este stabilit printr-o decizie la la Haga din anul 1960.
3. Să mergi în țara- sau prin procură-cu Certificatul de divorț apostilat, unde, apoi mergi la un notar și îl traduci.
4. Mergi la Starea Civilă pentru înregistrarea căsătoriei.
5. Mergi la tribunal unde îți iei un avocat și aștepți că judecătorul să ți dea decizia de înregistrate a divorțului, procedura care poate dura ani de zile.
6. Cu toate aceste acte te prezinți la Consulat și plătești o taxă de $65.
7. Aștepți ca să îți vină pașaportul din România.
Așadar, procedura de obținere a unui pașaport românesc este una aproape imposibilă și cei care au răbdarea, nervii și timpul să înfrunte furcile caudine ale birocrației și legilor anacronice din România, vor îmbătrâni cu siguranță vreo 5 ani.
În US obții pașaportul foarte simplu
Pentru comparație, aici în State, că să îți faci un pașaport american ai nevoie de un Social Security, un certificat de naturalizare, de un ID și de două poze - și în trei săptămâni ai pașaportul . La reînoire e simplu, trimiți doar pașaportul american expirat sau aproape expirat, completezi un formular trimiți poze, un ID.
Cei care au pașaport american nu au nevoie de un pașaport românesc să meargă în Romania, dar cei care vor să voteze pentru alegerile electorale din Romania, au nevoie de un ID. Cum poate un român să aibă un ID ( document de identitate) , când legile absurde și birocrația din România iți pun atâtea bețe în roate? Oare chiar așa de greu poate fi ? Cele trei milioane de romani din diaspora trimit anual miliarde de dolari... iar guvernul, in loc sa zică 'mulțumesc' că le mai crește bugetul, în schimb, le face viața amară și grea prin legile anacronice și iraționale, zic eu, care nu le dă posibilitatea de a deține un pașaport sau în cazul celor cu pașaport românesc, posibilitatea de a se identifica în țară pe baza acestui pașaport, așa cum de altfel se face în toată lumea.
"E greu să fii român"
În ziua de azi e greu fii român, oricât de mult ți-ai iubi țara, îți vine să renunți la gândul de te mai întoarce vreodată, fie doar ca și turist. Uneori, chiar și eu, îi blamam pe cei care îmi spuneau că nu mai merg în România și preferă să meargă oriunde în altă parte în vacanță. Țipa patriotismul în mine când eu îi luam la rost și le ziceam că eu merg în țară cât pot de des și cu plăcere... însă, acum, m-am convins pe pielea mea și chiar îi ințeleg pe cei care refuză să mai vină în țară si le dau dreptate - birocrația și legile depășite din România te fac să îți iei câmpii și să cauți alte locuri de vacanță.
Îmi iubesc țara și originile, îmi este dor de locurile natale, dar urăsc felul în care sunt tratați cetățenii români plecați, pe bună dreptate, în căutarea unor pășuni mai verzi...care să le ofere o viață decentă...
E greu să fii român în ziua de azi....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News