Palestinienii cu pașapoarte străine dorm lângă frontiera de la Rafah, sperând să poată părăsi teritoriul

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Al-Shifa: Directorul spitalului din Gaza spune că nu a mai rămas apă sau oxigen / Sursa foto: freepik.com
Al-Shifa: Directorul spitalului din Gaza spune că nu a mai rămas apă sau oxigen / Sursa foto: freepik.com

 Zilele trec şi punctul de frontieră de la Rafah, singura ieşire din Gaza spre exterior, rămâne închis pentru cei peste 1000 de palestinieni cu paşapoarte străine, majoritatea americane, care aspiră să părăsească Fâşia Gaza spre Egipt pentru a fugi de bombardamentele israeliene asupra enclavei, scrie EFE într-un reportaj.

În ultimele zile, în medie, între 700 şi 1.000 de persoane au mers zilnic la punctul de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt. Mulţi vin după ce au primit e-mailuri de la ambasadele lor, cum ar fi SUA, în care li se spune să se îndrepte către punctul de trecere de la Rafah "pe propriul risc", deoarece nu pot garanta că trecerea va fi deschisă sau nu.

Marea majoritate aşteaptă câteva ore foarte aproape de punctul de frontieră şi apoi se întorc în locurile în care sunt cazaţi în Rafah.

Unii dintre puţinii oameni care rămân să doarmă chiar la punctul de trecere, sau mai bine zis într-o casă aflată chiar vizavi de Rafah, sunt Mahmud Abu Musalem şi fiica sa, ambii cu paşapoarte suedeze.

"Suntem aici din ziua 3 (a bombardamentelor declanşate de Israel asupra Fâşiei Gaza, ca represalii pentru atacul brutal al Hamas în sudul Israelului din 7 octombrie, care a făcut circa 1.400 de morţi - n.r.), sunt oameni aici cu toate tipurile de paşapoarte europene şi americane", a declarat Abu Musalem pentru EFE.

Acest bărbat a trăit în Suedia timp de doisprezece ani şi s-a întors în Fâşia Gaza deoarece copiii i-au cerut să "locuiască în Palestina", aşa că a decis să se întoarcă împreună cu familia.

De la începerea războiului, Abu Musalem spune că a văzut de toate, "mulţi morţi, distrugeri peste tot".

Mulţi palestinieni cu paşapoarte străine: majoritatea americane, dar şi chineze, coreene, italiene, ruse sau ucrainene.

Granița Fâșia Gaza - Egipt. Se așteaptă în zona cafenelei de lângă punctul de trecere



Mulţi dintre palestinienii cu paşapoarte străine care speră să ajungă în Egipt prin Rafah stau de obicei ore în şir sub soare, cu valize şi copii, în cafeneaua situată chiar lângă punctul de trecere, după cum a putut constata EFE.

Oamenii obişnuiesc să ajungă la ora locală 8:00 (05:00 GMT) şi se întorc să doarmă în locurile în care sunt cazaţi în jurul orei locale 17:00 (14:00 GMT).

Majoritatea sunt americani, dar există şi alte naţionalităţi precum chinezi, coreeni, italieni, ruşi, ucraineni...

Zilele acestea fraza care se aude cel mai mult în rândul lor este "nu vrem să murim în Gaza". Alţii se plâng că instrucţiunile primite de la ambasade nu sunt clare.



Veniţi să-şi viziteze rudele, nu mai pot pleca


Hasan Shafi, născut în Gaza, dar având şi paşaport american, unde locuieşte de trei decenii în Massachusetts, s-a plâns, în declaraţii acordate EFE, de acţiunile autorităţilor americane, despre care crede că i-au lăsat în voia sorţii.

"Nu poţi încerca să faci pe placul Egiptului sau Israelului, fiecare guvern trebuie să lucreze în beneficiul propriilor cetăţeni, noi vrem doar să ne întoarcem acasă", a subliniat Shafi, care insistă că îşi plăteşte la timp toate taxele.

Împreună cu soţia şi copiii lor de 2, 10 şi 12 ani, Shafi venise să-şi viziteze rudele care locuiesc în Beit Lahia, în nordul Fâşiei Gaza şi la doar 1,5 kilometri de Israel, când Hamas, care controlează enclava palestiniană, a atacat Israelul şi astfel familia Shafi s-a trezit blocată în Fâşia Gaza.

Din cauza situaţiei de securitate, Shafi şi ai lui au plecat din Beit Lahia şi s-au îndreptat către oraşul Gaza, unde au stat o săptămână la domiciliul rudelor care trăiesc acolo.

În capitala Fâşiei 'a fost foarte greu, ne-a fost frică, a fost multă instabilitate, nu am putut să ieşim să cumpărăm mâncare sau băutură", a enumerat el.

La toate aceste neajunsuri s-a adăugat şi faptul că, din cauza întreruperilor de curent, nu au mai putut să facă activităţi zilnice precum încărcarea telefoanelor mobile pentru a comunica cu alţi membri ai familiei dispersaţi în alte părţi ale enclavei.

Şi nici apă nu aveau. De altfel, Shafi mărturiseşte că nu a mai făcut un duş din 7 octombrie.

La 15 octombrie, acest tată palestinian-american a primit un e-mail şi un apel de la Departamentul de Stat al SUA în care era îndemnat să călătorească la Rafah, în sudul Gazei, pentru a părăsi Fâşia şi a trece în Egipt.

"Ne-am asumat un risc enorm să mergem din oraşul Gaza la Rafah, a fost o călătorie foarte periculoasă, erau şi mulţi străini, europeni", a spus Shafi.

Cu toate acestea, la sosirea lor în Rafah, punctul de trecere era închis pentru ei.

"În e-mailul pe care l-am primit, ni se spunea că 's-ar putea să fie deschis', şi apoi nu am mai avut nicio posibilitate de a comunica cu ei" (cu Departamentul de Stat al SUA - n.r.), a povestit Shafi, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel