Pamperșii s-ar putea ieftini cu 10% în România. Parlamentul a decis reducerea TVA, guvernul se opune

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Marți, Comisia pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților a avizat favorabil un proiect de lege care prevede aplicarea unei cote reduse de TVA, de 9%, pentru anumite produse de igienă personală, inclusiv scutecele pentru copii și adulți. 

Inițiativa legislativă propune modificarea Codului fiscal astfel încât, în categoria produselor pentru care se aplică această reducere de TVA, să fie incluse tampoanele igienice, tampoanele interne de uz feminin, șervețelele umede și scutecele pentru copii și adulți destinate persoanelor care suferă de incontinență.

Noua reglementare, dacă va fi adoptată de plenul Camerei Deputaților și promulgată de președinte, ar urma să intre în vigoare la 90 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial. Totuși, forma actuală a proiectului diferă semnificativ de cea inițială, așa cum a fost propusă de inițiatori la momentul depunerii în Parlament.

Modificări substanțiale aduse în Senat

Inițial, proiectul de lege avea o abordare mai largă, vizând reducerea TVA la 9% pentru o gamă extinsă de produse de igienă personală, inclusiv pastă de dinți, săpunuri de toaletă, deodorante corporale și antisudorifice. Această variantă urmărea să faciliteze accesul populației la produse esențiale pentru igiena zilnică, într-un context economic marcat de inflație și creșterea generalizată a prețurilor. Cu toate acestea, forma inițială a fost modificată semnificativ în Senat, unde multe dintre aceste produse au fost eliminate de pe lista celor care ar urma să beneficieze de TVA redusă. Astfel, doar câteva categorii de produse au rămas în varianta adoptată de comisiile parlamentare și transmisă Camerei Deputaților.

Guvernul se opune, invocând riscuri economice

Proiectul de lege nu a beneficiat de susținerea Guvernului, care a atras atenția asupra unor posibile consecințe negative. Executivul a subliniat că aceste modificări ar putea intra în conflict cu angajamentele asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și cu recomandările în materie de TVA formulate de Banca Mondială. Oficialii guvernamentali avertizează că există riscul suspendării unor fonduri europene dacă România ar implementa astfel de măsuri fiscale fără o fundamentare solidă care să demonstreze sustenabilitatea acestora pe termen lung.

În plus, Guvernul a ridicat problema impactului real al reducerii TVA asupra prețurilor de la raft. Experții economici subliniază că, deși o cotă mai mică de TVA ar trebui, teoretic, să conducă la scăderea prețurilor finale pentru consumatori, în practică acest efect nu este garantat. Comercianții și producătorii pot decide să păstreze o parte din reducerea fiscală ca marjă de profit, fără ca economia să fie resimțită direct de către cumpărători.

Opinii din cadrul Comisiei pentru sănătate

Președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete, a explicat că susține varianta adoptată de Senat, însă rămâne sceptic cu privire la efectele acestei măsuri asupra prețurilor produselor vizate.

„Voi vota pentru forma adoptată de Senat ca formă de responsabilitate față de grupurile vulnerabile, dar mențin opinia că această modificare nu cred că la raft va rezolva problema prețului”, a declarat Rogobete în cadrul ședinței comisiei.

În ciuda scepticismului legat de efectele concrete asupra prețurilor, susținătorii proiectului argumentează că măsura ar putea avea un impact benefic asupra categoriilor vulnerabile, în special asupra familiilor cu copii mici și persoanelor în vârstă care au nevoie de produse de incontinență. Accesibilitatea produselor de igienă este esențială pentru sănătatea publică, iar o reducere a taxei pe valoare adăugată ar putea facilita achiziția acestor bunuri pentru cei care au cel mai mult nevoie de ele.

Parcursul legislativ al proiectului

După avizul favorabil primit în Comisia pentru sănătate, proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional. Dacă va trece de această etapă, legea va merge la promulgare și, în cazul unui aviz pozitiv din partea președintelui României, va intra în vigoare după cele 90 de zile prevăzute în textul legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel