Până acum ai spălat greșit hainele și nici nu ai știut. Trucul gospodinelor cu experiență a fost dezvăluit

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Până acum ai spălat greșit hainele și nici nu ai știut. Trucul gospodinelor cu experiență a fost dezvăluit. Sursa foto: freepik.com
Până acum ai spălat greșit hainele și nici nu ai știut. Trucul gospodinelor cu experiență a fost dezvăluit. Sursa foto: freepik.com

Cum se spală corect hanele? Ce temperatură recomandă experții? Care metodă de spălare este cea mai economică și mai ecologică?

Când vine vorba de spălat, cei mai mulți  pur și simplu aruncă hainele în mașina de spălat, fără să se gândească prea mult la temperatura apei. Cu toate acestea, temperatura apei poate afecta semnificativ curățenia și durata de viață a hainelor.

Există diferite setări a temperaturii apei în mașina de spălat. Cea mai bună temperatură de utilizat pentru spălare depinde de tipul, materialul și gradul de murdărie a hainelor care urmează să fie spălate.

Apa fierbinte (50 de grade sau mai mult) este cea mai eficientă pentru îndepărtarea murdăriei și a petelor. „Întotdeauna sfătuim oamenii să urmeze recomandarea țesăturilor și să se spele în consecință la cea mai ridicată temperatură posibilă”, spune expertul în curățare Mary Gagliardi. Apa fierbinte este cea mai eficientă în îndepărtarea petelor, a murdăriei și a bacteriilor de pe hainele alb și hainele foarte murdare, cum ar fi uniformele sau hainele sport.

Cu toate acestea, acest lucru poate provoca și distrugerea sau estomparea unor țesuturi. Dacă nu sunteți sigur dacă un anumit articol de îmbrăcăminte poate fi spălat sau nu în apă fierbinte, verificați eticheta îmbrăcămintei pentru instrucțiuni specifice de spălare. De asemenea, este important de reținut că apa caldă consumă cea mai mare energie, deci are cel mai mare impact negativ asupra mediului și a portofelului.

 

Când trebuie să folosim apă caldă? 

Pentru majoritatea celorlalte haine, apa caldă (30-40 de grade Celsius) este o alegere sigură. Apa caldă este eficientă la curățarea hainelor fără a le deteriora și este potrivită pentru majoritatea țesăturilor din bumbac, in și sintetice.

Apa caldă este potrivită pentru majoritatea hainelor, deoarece nu provoacă la fel de multă decolorare sau micșorare, dar oferă totuși o curățare bună. „Pe măsură ce temperatura crește, energia termică crește, ceea ce contribuie la o curățare mai bună”, spune Gagliardi.

 

Când trebuie să folosim apă rece?

 

Spălarea în apă rece este cea mai bună alegere pentru a reduce consumul de energie și a minimiza amprenta de carbon.

Aproximativ 90% din energia folosită pentru a rula o mașină de spălat este folosită pentru a încălzi apa. Un avantaj uriaș al spălării în apă rece (30 de grade sau mai puțin) este că hainele nu se estompează sau se micșorează în timpul ciclului de spălare. Lenjeria intimă și țesăturile de lână pot fi spălate cu ușurință în acest program. Cu toate acestea, există un dezavantaj în a spăla rufele în apă rece: hainele nu vor fi foarte curate.

Săpunul sau detergentul nu funcționează la fel de bine când temperatura apei este sub 30 de grade, așa că nu este întotdeauna cea mai bună alegere pentru hainele pătate sau foarte murdare. Dacă se preferă spălarea la rece, trebuie să adaugi în detergent  înălbitor sau soluție de îndepărtare a petelor pentru a îmbunătăți performanța detergentului.

Verifică întotdeauna ce temperatură de spălare recomandă producătorii pentru fiecare piesă vestimentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel