În plus, a adăugat că va face acest lucru dacă va simți că sănătatea sa îi va pune probleme în exercitarea îndatoririlor sale, relatează BBC.
Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a subliniat că intenționează să-și continue activitatea și că va fi „ghidat de Dumnezeu” atunci când va fi cazul să abdice, dacă va fi cazul, transmite Digi24.ro.
„Schimbarea unui papă nu este o catastrofă, nu este tabu”, le-a spus el jurnaliștilor, stând într-un scaun cu rotile în avionul cu care a călătorit din Canada.
„Ușa (n. red. – abdicării) este deschisă – este o opțiune normală. Însă până acum nu am bătut la acea ușă. Nu am smțit nevoia să mă gândesc la această posibilitate. Dar asta nu înseamnă că peste două zile nu aș putea să încep să mă gândesc la asta”, a spus Episcopul Romei.
În ultimele luni, Papa Francisc a suferit din cauza unei dureri de genunchi care i-a impactat mobilitatea. Pe parcursul vizitei sale în Canada, șeful Bisericii Catolice a stat aproape permanent în scaunul cu rotile.
El a respins, însă, speculațiile că ar avea probleme mai grave de sănătate.
„Această călătorie a fost intensă. Nu cred că voi putea să călătoresc în același ritm la vârsta mea și cu limitările impuse de genunchi. Trebuie să mă conserv un pic pentru a continua să servesc Biserica sau să iau în considerare posibilitatea retragerii”, a spus Papa.
Francisc, al cărui predecesor, Benedict al XVI-lea, s-a retras în 2013 din cauza problemelor de sănătate, a spus că intenționează să viziteze Ucraina invadată curând, însă că va cere sfatul medicilor săi mai întâi.
Papa Francisc: Pierderea biodiversităţii şi numeroasele războaie amenință supravieţuirea umanităţii
Pierderea biodiversităţii şi războaiele reprezintă ameninţări grave la adresa "supravieţuirii umanităţii", a avertizat miercuri papa Francisc într-un mesaj adresat participanţilor la conferinţa "Rezilienţa oamenilor şi ecosistemelor în faţa stresului climatic", informează AFP.
"Pierderea biodiversităţii şi numeroasele războaie în curs în mai multe regiuni ale lumii conduc împreună la consecinţe nefaste pentru supravieţuirea umanităţii şi a bunăstării, în special probleme legate de securitatea alimentară şi creşterea poluării", a avertizat papa în acest text difuzat în limba engleză.
"Fenomenul schimbărilor climatice a devenit o urgenţă şi nu se mai află la marginea societăţii. Dimpotrivă, ea a căpătat un loc esenţial, remodelând într-o nouă manieră nu doar sistemele industriale şi agricole, ci afectând întreaga familie umană în ansamblul său, cu precădere pe cei săraci şi pe cei care trăiesc la periferiile economice ale lumii", a declarat el.
El a amintit că, în faţa schimbărilor climatice, Sfântul Scaun a înaintat oficial, la începutul lunii iulie, o cerere de adeziune pentru ca Vaticanul, stat al cărui conducător este, să se alăture Acordului de la Paris, ce prevede o limitare a încălzirii globale la sub 2 grade Celsius peste nivelul din perioada preindustrială şi, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius.
Papa cere națiunilor înstărite asistenţă financiară
Papa a cerut, de asemenea, "naţiunilor cele mai favorizate din punct de vedere economic să îşi reducă propriile emisii şi să ofere asistenţă financiară şi tehnologică regiunilor mai puţin prospere pentru a le permite acestora să le urmeze exemplul".
Conferinţa, care se desfăşoară miercuri şi joi la Vatican, este organizată de Academia Pontificală de Ştiinţe, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News