"Să nu justificăm niciodată violenţa. Să nu lăsăm sacrul să fie instrumentalizat de ceea ce este profan. Sacrul nu trebuie să fie accesoriul puterii, iar puterea nu trebuie fie accesoriul sacrului", a declarat papa Francisc în cadrul discursului de deschidere al celui de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, care se desfăşoară în capitala Nur-Sultan.
Patriarhului ortodox rus Kirill, a lipsit pe fondul tensiunilor legate de război
Acest summit trianual, creat în 2003, este marcat de absenţa patriarhului ortodox rus Kirill, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina.
Printre participanţi se numără marele imam din Al-Azhar, cea mai înaltă instituţie a islamului sunnit cu sediul la Cairo, reprezentanţi ai diferitelor credinţe, dar şi ai unor organizaţii internaţionale.
Papa argentinian a apărat "libertatea religioasă", "un drept fundamental care trebuie promovat peste tot", cerând în acelaşi timp "trezirea din acest fundamentalism care poluează şi corodează toate credinţele".
Discursul papei a fost aplaudat de cele o sută de delegaţii din 50 de ţări
"Să ne eliberăm de acele concepţii reducţioniste şi distructive care jignesc numele lui Dumnezeu cu rigidităţi, extremisme şi fundamentalisme, şi care-l profanează cu ură, fanatism şi terorism", a adăugat suveranul pontif.
Într-o "epocă marcată de flagelul războiului", "este nevoie de o deşteptare, iar ea trebuie să vină, fraţi şi surori, de la noi", a mai spus papa Francisc, fără a menţiona direct războiul din Ucraina.
Discursul papei a fost aplaudat de cele o sută de delegaţii din 50 de ţări, care s-au recules cu câteva minute mai devreme în cadrul unei rugăciuni comune în tăcere.
Papa Francisc, elogiu al multilateralismului
Papa Francisc s-a lansat marţi, în prima zi a vizitei sale în Kazahstan, într-un elogiu al multilateralismului în faţa logicii de 'blocuri' care accentuează riscul de noi conflicte, relatează AFP.
'Vin în momentul războiului nebun şi tragic provocat de invadarea Ucrainei, în vreme ce alte confruntări ameninţă epoca noastră. Vin să amplific strigătul atâtor persoane care imploră pacea', a declarat papa în discursul său în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic în capitala kazahă Nur-Sultan.
'Trebuie evitat să se accentueze rivalităţile şi să fie întărite blocurile opuse. Avem nevoie de conducători care, la nivel internaţional, să le permită popoarelor să se înţeleagă şi să dialogheze, şi să facă să se nască un nou ''spirit de la Helsinki''', a continuat papa, referindu-se la acordurile din 1975.
Semnate la finalul conferinţei de la Helsinki privind securitatea şi cooperarea în Europa, aceste acorduri au consacrat destinderea între occidentali şi sovietici după decenii de Război Rece.
Pentru 'întărirea multilateralismului', papa a insistat pe necesitatea de a dialog 'cu toţi', într-o aluzie implicită la Rusia, în contextul în care Sfântul Scaun se străduieşte din februarie să menţină un contact diplomatic cu Moscova, în acelaşi timp denunţând un război 'crud şi nebunesc'.
Papa a evocat 'procesul de democratizare ce vizează întărirea competenţelor parlamentului şi ale autorităţilor locale'
În acelaşi discurs, papa a lăudat atuurile Kazahstanului, 'ţară de întâlnire' între numeroase grupuri etnice, situată la 'răscrucea unor importante noduri geopolitice', văzând în ea un 'laborator multicultural unic'.
Reluând marile teme ale pontificatului său, papa Francisc a salutat 'renunţarea (de către Kazahstan) la armele nucleare', precum şi 'politicile enegetice şi de mediu axate pe decarbonizare' ale acestui stat, 'dialogul interreligios' sau 'afirmarea valorii vieţii umane prin abolirea pedepsei cu moartea', intrată în vigoare în ianuarie 2021.
În opinia papei Francisc, care s-a referit şi la revoltele sângeroase care au zguduit ţara în ianuarie, implicarea societăţii civile şi lupta împotriva corupţiei constituie 'răspunsul cel mai eficace la eventuale extremisme'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News