Parada de 1 Decembrie 2019. Klaus Iohannis a AJUNS la Arcul de Triumf. LIVE TEXT (FOTO)

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
presidency.ro
presidency.ro

Azi e 1 Decembrie 2019, Ziua Națională a României, când se împlinesc 101 ani de la Marea Unire din 1918. Ca în fiecare an, e așteptată cu multă emoţie parada militară de 1 decembrie, care începe, la București, la ora 11:00 și va dura aproximativ două ore.

UPDATE 13.00

Parada militară de Ziua Naţională a României s-a încheiat, duminică, după ce aproximativ 4.000 de militari români şi străini au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitală.

Dispozitivul pentru defilare a fost constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu personal şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, au fost executate douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve" a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul". Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră. Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. În secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Detașamentele de militari străini care au defilat sub Arcul de Triumf au venit Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

 

UPDATE, ora 11.20

Parada militară națională de 1 Decembrie din București a fost deschisă și anul acesta de aviația militară, tot aviația urmând să fie cea care "închide" evenimentul.

(w670) 

Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, care a purtat drapelul național, simbol al unităţii naţiunii române.

A urmat o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma Socat din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău.

Parada aviației militare a continuat cu o formație de 3 elicoptere IAR 330, în fruntea formației aflându-se elicopterul IAR 330 Puma Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate. Elicopterul IAR 330 Puma Naval este utilizat pentru multiplicarea capabilităților de cercetare, căutare și identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice din largul mării.

(w670)

Piața Arcului de Triumf a fost apoi survolată și de formația de elicoptere ale Serviciului Român de Informații. Aceasta a avut în compunere un elicopter SA 330L Puma, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt, potrivit MApN, concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Apoi, a urmat blocul de paradă al Ministerului Afacerilor Interne, format din 6 elicoptere: trei elicoptere EC-1351, două elicoptere MI-17 și un elicopter MI-8. Prima formație a fost compusă din 3 elicoptere EC-135 echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD.

 

UPDATE, ora 11.10

Președintele Klaus Iohannis a sosit și primește onorul militar. Șeful statului îi salută pe militarii prezenți și își ia locul în tribuna oficială. Se intonează imnul României în timp ce se execută douăzeci și una de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

(w670)

 

Această ediţie vine şi cu o serie de noutăţi. Pentru prima dată va defila detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite, dar și cel mai modern radar al Forțelor Aeriene- radarului mobil 3D TPS 77. La paradă vor asista preşedintele Klaus Iohannis şi alţi oficiali români.

Un număr de 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere vor defila cu această ocazie. Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria "Salve" a Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul", comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel