Reducerea timpului de lucru este un obiectiv pentru mai mult de șase din zece italieni angajați. Iar demisiile sunt adesea o evadare către un loc de muncă mai bun: dintre lucrătorii sub 60 de ani care au demisionat, 67% și-au găsit un alt loc de muncă în trei luni .
Acestea sunt principalele rezultate ale noului raport Censis-Eudaimon privind bunăstarea corporativă, care descrie dorința de a munci mai puțin a salariaților din Italia și piața dinamică a muncii drept „un nou paradox italian”.
Datele indică faptul că 67,7% dintre italienii angajați și-ar dori să reducă timpul dedicat muncii în viitor: 65,5% dintre tineri, 66,9% dintre adulți și 69,6% dintre cei peste 50 de ani își doresc acest lucru.
Deja 30,5% dintre angajați (34,7% dintre tineri) declară că se dedică muncii doar atât cât este necesar, refuzând orele suplimentare, apelurile sau e-mailurile în afara programului de lucru și îndeplinind doar ceea ce li se cere inițial.
Pentru 52,1% dintre angajați, munca le influențează în prezent viața privată mai puțin decât în trecut, deoarece se dedică activităților și au valori pe care le consideră mai importante. Aproape 28% au renunțat la un loc de muncă mai bun decât cel actual, deoarece locația era prea departe de casa lor.
Demisiile cresc în primul an de viață al unui copil
Demisia părinților de la muncă în primul an de viață a copiilor lor a implicat peste 61.000 de persoane în Italia în 2022, o creștere semnificativă față de 2017, când erau 39.738 de demisii. Iar costul profesional al copiilor pentru mame rămâne mai mare în Italia decât în alte țări mari europene, potrivit raportului Censis-Eudaimon. Rata de ocupare a unui loc de muncă a femeilor cu copii este de 58,6%, cea a bărbaților cu copii este de 89,3%. Decalajul în detrimentul femeilor este de -30,7 puncte procentuale, în timp ce în Germania este de -17,4, în Franța -14,4, în Spania -19 și în Grecia -29,1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News