O purtătoare de cuvânt a Ministerului Federal al Justiției a declarat, ca răspuns la o întrebare adresată de "Rheinische Post", că, până în prezent, 43 de rude ale victimelor ucise au primit indemnizații forfetare pentru persoanele aflate în întreținere. Părinții, soții și copiii au primit despăgubiri pentru durere și suferință de 30.000 de euro fiecare, iar frații și surorile de 15.000 de euro fiecare.
Un total de aproximativ 1,17 milioane de euro în așa-numitele ajutoare de dificultate au fost plătite familiilor victimelor de la Hanau. În plus, există compensații suplimentare în valoare de 250.000 de euro pentru solicitanții care nu provin din cercul familial.
Vili-Viorel Păun a murit pe scaunul șoferului în Mercedes-ul său CLS 320 argintiu, cu care livra colete de la Amazon. Avea 22 de ani și locuia cu părinții săi. Asasinul Tobias Rathjen parcase mașina lui în fața Arena Bar de pe Kurt-Schumacher-Platz din Hanau și îl împușcase prin parbriz în frunte, în piept și în umăr.
În noaptea de 19 spre 20 februarie 2020, Rathjen a ucis trei persoane în centrul orașului Hanau și alte șase în Hanau-Kesselstadt, la doi kilometri și jumătate distanță, din motive rasiste. Vili-Viorel Păun l-a urmărit pe asasin după ce i-a împușcat mașina. Așa o arată o cameră de supraveghere. În timpul urmăririi, Vili-Viorel Păun a format de trei ori numărul de urgență, însă nu a reușit să ia legătura.
Despăgubiri pentru familiile victimelor din atentatul de la Hanau
Germanul Tobias R., în vârstă de 43 de ani, a ucis nouă persoane la Hanau, la 19 februarie 2020, din motive rasiste. Ulterior, potrivit anchetatorilor, acesta și-a ucis mama și s-a sinucis. La jumătatea lunii decembrie, Parchetul federal a închis ancheta de la Hanau împotriva unor persoane necunoscute.
La Halle (Saale), un asasin a încercat să pătrundă într-o sinagogă evreiască la începutul lunii octombrie 2019. Cum nu a reușit, a împușcat două persoane pe stradă și într-un snack bar de kebab. În ceea ce privește actele din Halle, guvernul federal a plătit în total aproximativ 498.000 de euro sub formă de prestații de dificultate pentru 76 de solicitanți. Rudele directe ale victimelor ucise în această crimă au primit un ajutor de stat de aproximativ 105.000 de euro, potrivit Fuldainfo.de.
În trecut, guvernul federal a plătit, de asemenea, compensații victimelor și rudelor supraviețuitoare ale grupului terorist de extremă dreapta "National Socialist Underground" (NSU). Între 2000 și 2007, NSU a ucis nouă persoane din motive rasiste, precum și o tânără polițistă. Potrivit Ministerului Justiției, plățile de dificultate în legătură cu seria de crime NSU se ridică la aproximativ 2,7 milioane de euro. În plus, există plăți către rude din diferite state federale. Numai în domeniul extremismului de dreapta, persoanele direct afectate sau rudele acestora au depus peste 1.400 de cereri de ajutor de stat între 2011 și 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News