Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua. Secretar de stat: „Unii îndeamnă și profesorii la violențe față de cei mici”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua. Secretar de stat: „Unii îndeamnă și profesorii la violențe față de cei mici”
Părinții români încă își bat copiii cu nuiaua sau cureaua. Secretar de stat: „Unii îndeamnă și profesorii la violențe față de cei mici”

Unul din doi copii români a fost lovit cu palma în familie, iar unul din zece a fost bătut cu diverse obiecte. Totodată, un copil din cinci a fost expus, pe internet sau la televizor, la scene cu conținut sexual. Acestea sunt datele scoase în evidență de cel mai nou raport despre abuzul asupra minorilor în România, care nu pare să fi scăzut în ultimii opt ani. 

22% dintre părinți recunosc abuzurile fizice asupra copiilor în familie. Procentul este, însă, dublu dacă ne uităm la răspunsurile copiilor. Astfel, 46% dintre ei au spus că sunt bătuți cu palma de mamă sau tată.

Când vine vorba despre cum sunt loviți cei mici, părinții apelează pe lângă palmă, la băț sau nuia, curea sau lingură de lemn. Astfel, 41 la sută dintre copii mărturisesc că sunt bătuți acasă de către părinții lor cu diverse obiecte.

„Avem în România părinți care folosesc pedeapsa cu cureaua, avem copii care ar vrea altă familie, avem abuzul fizic sexual, dar și abuzul care se vede mai puțin pe trup, dar care lasă urme, traume profunde în minte și în suflet”, spune Gabriela Alexandru, președintele organizației Salvați Copiii România, la Digi24.

 

Radu Szekely: „Părinții invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență”

 

La fel de grav este că părinții nu-și dau seama de consecințe, iar mulți dintre ei apreciază bătaia ca mijloc de educație a copilului.

„Avem foarte multe situații în care părinții invită chiar cadrele didactice să recurgă la acte de violență acolo unde copiii lor sunt indisciplinați. Cred că a crescut violența psihologică într-o măsură direct proporțională, iar actele de bullying sunt văzute și mai naturale... ca să constrângem la renunțarea violenței e necesară o educație mai largă la nivel de societate”, spune Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației.

 

Peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor, în 9 luni

 

18% dintre minorii intervievați afirmă că s-au dus nemâncați la culcare, iar un procent asemănător spun că au fost lăsați mai multe zile în șir singuri acasă. Specialiștii atrag atenția că rădăcina multor traume cu care ne confruntăm la maturitate poate fi găsită în anii copilăriei.

„Am avut în cabinet un pacient care a fost victima de abuz în copilărie și nu îi era foarte clar ce i se întâmplase din simplul fapt că revenim la folclor, e încetățenită ideea că abuzul obligă la comportament violent. Trebuie să deosebim formele de abuz prin comisiune de formele de abuz prin omisiune, aici vorbim de neglijare, abandon”, a declarat Gabriel Diaconu, psihiatru, conform sursei citate.

Potrivit Autorității pentru Protecția Copiilor numai în  primele 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate peste 10.000 de sesizări de violență și abuz asupra copiilor.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel