Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  Paris, capitala europeană în care comunitatea românească este cea mai veche comunitate ortodoxă. Răzvan Ionescu: Ei sunt concurenţa cea mai mare

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preotul paroh Răzvan Ionescu a vorbit despre capitala europeană în care comunitatea ortodoxă românească este cea mai veche.

Preotul Răzvan Ionescu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva din Paris, a vorbit despre importanța comunității ortodoxe românești din capitala Franței și despre dificultatea pe care credincioșii români din afara granițelor o întâmpină atunci când vor să-și construiască o biserică:

„Comunitatea românească este cea mai veche comunitate ortodoxă din capitala Franței. Biserica noastră de la Rue Jean de Beauvais (n.r. Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail”, Paris) este cel mai vechi lăcaș de cult care să odihnească pe ortodocși în regiunea pariziană, pe toți ortodocșii, de toate naționalitățile.

Concurența acerbă nu vine din partea ortodocșilor de alte naționalități. Sigur, vine și de acolo, că atunci când se scoate un spațiu, toată lumea îl vrea. De exemplu, la Madrid, când s-a scos un spațiu, a fost o concurență între ortodocșii de diverse naționalități. Șansa noastră este că au câștigat românii. Concurența cea mai mare sunt antreprizele care au bani, care pun banii jos și care spun: Vrem să transformăm locul și să devină eficient, să ne aducă mai mulți bani! Nu avem putere să ne luptăm cu ei! De îndată ce apare un bun interesant, sunt alți rechini, cu mult înaintea noastră, care știu lucrurile acestea pentru că mișcă fonduri mari. Noi nu suntem în logic aceasta, pentru că nu avem cum să fim în logica aceasta și nădăjduim doar în Dumnezeu. Concurența este acerbă, dar Dumnezeu este puternic! Concurența sunt cei cu posibilități financiare enorme și noi care îl avem pe Dumnezeu.

Proiectul nostru se maturizează și căutăm spații. La ora actuală, dacă am găsit un spațiu care să coste câteva sute de mii, ne-am mobiliza și l-am lua, dar spațiile sunt de la un milion în sus. Mai trebuie să așteptăm 2-3 ani, să strângem suficient, banca unde suntem să vadă că avem intrări suficiente de bani și să facă un proiect în care să ae acord o sumă mai consistentă care să facă să ne apropiem de punctul de plecare pentru un teren sau un imobil“, a spus, la Știri Diaspora, parohul Răzvan Ionescu.

Youtube video image
 

Situația parohiilor românești din Franța. Preotul Răzvan Ionescu: Cum s-au putut mobiliza cei din România atunci?

 

Preotul Răzvan Ionescu, parohul Bisericii Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva din Paris, a explicat care este situația prin care trec parohiile românești din Franța și care este sprijinul pe care comunitățile de români din afara granițelor îl așteaptă din partea statului și a oamenilor cu posibilități materiale:

„La Paris suntem două parohii intra muros (n.r. înăuntrul cetății). Există parohia numită Catedrala Noastră (n.r. Catedrala Ortodoxă „Sfinții Arhangheli“), care are o biserică ce a fost cumpărată acum 150 de ani și mă întreb: Cum de s-au putut mobiliza cei din România atunci? Bine, era vorba de rege ... . În sfârșit, s-a cumpărat! Noi suntem a doua parohie intra muros și vă spun sincer că în ultimii 20 de ani a apărut o singură biserică de vânzare în centrul Parisului, ultra central, cu 4,5 milioane de euro.

Presa din România a scris despre biserica de la  Auvers-sur-Oise, unde am investit și unde parohia mea a ajutat. Am strâns bani, nefiind o sumă foarte mare, pentru că era o capelă în proximitatea Parisului. Parohia respectivă nu avea bani să o cumpere și noi le-am împrumutat bani. Și acum mai primim bani, mai avem patru ani. Am reușit să o achiziționăm. Este orașul lui Vincent van Gogh. Costa 180.000 de euro la vremea respectivă, au mai și redus din preț. Au vândut-o la un moment dat unui antreprenor care voia să o facă locuință, numai că nu a acceptat orașul respectiv. Apoi ne-au vândut-o nouă și au fost îngăduitori! Parohia mea avea un proiect, am investit banii acolo și acum ne vin înapoi.

"Ideal ar fi să punem o biserică pe picioare în mijlocul Parisului"

 

 

Eu sunt în mijlocul Parisului și ideal ar fi să punem o biserică pe picioare aici. În 20 de ani a apărut o singură biserică și am ratat-o, pentru că era 3-4 milioane. Nu avem cum să ne apropiem, nici nu visam banii ăștia. Idealul ar fi ca cineva cu o antrepriză mare, oameni care s-ar bucura să participe și să zică: Domn’le, devenim o prezență în Paris pentru că am dat o mână de ajutor și au reușit oamenii ăștia. Românii de aici vor fi foarte recunoscători!

La parohia mea, de exemplu, erau mulți studenți, sunt și oameni care lucrează în construcții, sunt și arhitecți! Sigur că punem bani de o parte, ne străduim de ani întregi, însă ne mai trebuie ajutor. Dacă am fi avut acum măcar un milion de euro, sunt bunuri pe piață, în proximitatea Parisului, de care ne-am putea apropia, dar nu avem. Ne lipsesc câteva sute de mii! Deocamdată nu am văzut posibilități din România (...). Au fost astfel de gesturi în istoria recentă. S-a luat biserică la Tours, de exemplu, pentru că era o sumă foarte mică și era în centrul istoric, iar Statul Român a putut să dea suma respectivă. S-a cumpărat biserică la Bruxelles, s-a luat centrul eparhial în Italia. Au fost câteva astfel de gesturi din partea Statului Român. Sunt și oameni care au posibilități, în România, cu situație economică și alte posibilități decât noi și ar fi extraordinar să ne susțină“, a spus preotul Răzvan Ionescu, la ȘtiriDiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel