Votul a avut loc prin apel nominal la cererea grupurilor S&D, Stânga şi Dreapta, au precizat birourile Parlamentului European. O analiză a voturilor arată că croatul Mislav KolakuÅ¡iÄ a votat împotrivă. Olandezul din ECR, Dorien Rookmaker şi germanul din ID, Joachim Kuhs s-au abţinut.
Conferinţa preşedinţilor Parlamentului European, reunită în marţi dimineaţă, a ales să activeze Articolul 21 din Regulamentul Parlamentului European pentru a o îndepărta din funcţia de vicepreşedinte pe Eva Kaili, europarlamentar grec, implicată în scandalul Qatargate, a comunicat Parlamentul European, după o şedinţă care a durat mai mult decât de obicei, amânând însăşi lucrările şedinţei plenului. "Conferinţa Preşedinţilor a decis în unanimitate declanşarea procedurii Articolul 21 pentru revocarea vicepreşedinţiei Evei Kaili. Pentru autorizare este nevoie de votul a două treimi din membrii Parlamentului", a anunţat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Parlamentul European a destituit-o pe Eva Kaili din funcţia de vicepreşedinte
Eva Kaili se declară "nevinovată", "nu are nicio legătură cu finanţările din Qatar", a declarat avocatul femeii, Michalis Dimitrakopoulos, pentru Open TV, după cum a informat presa elenă. "Aceasta este poziţia sa. În mod expres şi categoric", a adăugat avocatul. Întrebat dacă s-au descoperit bani la domiciliul clientei sale, avocatul a spus: "Nu confirm, nici infirm, există confidenţialitate. Nu am idee dacă s-au găsit bani sau câţi bani s-au găsit".
Parlamentul European este cutremurat de un presupus scandal de corupţie, de când Eva Kaili, o socialistă în vârstă de 44 de ani şi unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată vineri la Bruxelles. Kaili este acuzată că a primit bani din Qatar pentru a apăra interesele Emiratului, care organizează în prezent Cupa Mondială FIFA.
Metsola, preşedintele Parlamentului European, unde Eva Kaili lucrează din 2014, a denunţat un "atac" la adresa democraţiei, în timp ce Doha a negat că ar fi fost implicată în tentative de corupţie. Acest scandal a provocat consternare şi în Grecia, unde afacerile şi suspiciunile de corupţie afectează ţara. La Atena, Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor a îngheţat toate bunurile europarlamentarei, destituită de partidul socialist Pasok, dar şi ale membrilor familiei sale.
Faceţi "toate eforturi pentru a combate ilegalitatea şi corupţia", este apelul preşedintelui CEI, cardinalul Matteo Zuppi, la întrebarea despre scandalul presupusei dări de mită din Qatar către membrii Parlamentului European. "Într-o perioadă ca aceasta pe care o trăim, în care este nevoie de atâta rigurozitate, cred că toţi trebuie să depunem toate eforturile pentru a combate orice ilegalitate şi corupţie şi pentru a garanta încrederea tuturor în sistemul democratic, în apărarea Europei democratice", observă pe marginea prezentării datelor privind dreptul de azil a Fundaţiei Migrantes, potrivit Rai News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News