Parlamentul European a protestat din nou faţă de o decizie emisă anul trecut de Tribunalul Constituţional al Poloniei ce impune o interzicere aproape totală a avortului. Astfel, această hotărâre a fost catalogată drept un exemplu de ''politizare'' a puterii judiciare, al ''colapsului sistemic'' al statului de drept şi ''ilegitimităţii'' Tribunalului Constituţional polonez, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Parlamentul european arată într-un comunicat că a cerut preşedintelui polonez Andrzej Duda să garanteze accesul ''rapid şi deplin'' al femeilor la avort. Până atunci, eurodeputaţii cer celorlalte state membre ale UE să coopereze şi să faciliteze accesul la avorturi sigur şi gratuit în sistemele de sănătate ale acestor ţări.
Reacţia Parlamentului European survine în contextul decesului unei femei poloneze în vârstă de 30 de ani, care a suferit un şoc septic după ce medicii i-au refuzat avortul, scrie Agerpres.
Proteste de amploare în Polonia
În urma acestui episod, mii de persoane s-au adunat în oraşe din Polonia pentru a protesta împotriva legilor stricte privind avortul, după ce moartea unei femei însărcinate - care, potrivit familiei sale, ar fi putut fi salvată prin această procedură - a reaprins dezbaterea publică pe această temă într-una dintre cele mai devotate ţări catolice din Europa, relatează EFE şi Reuters.
Potrivit organizatorilor, oameni care ţineau lumânări şi purtau bannere pe care scria "nici una în plus" şi "indiferenţa este complicitate" au mărşăluit sâmbătă prin zeci de oraşe, inclusiv în Pszczyna, în sudul Poloniei, unde locuia femeia. În Varşovia, demonstranţii purtau bannere pe care scria "Ar putea fi în viaţă", "Drepturile femeilor, drepturile omului", precum şi fotografii ale decedatei.
O hotărâre din 2020 a Tribunalului Constituţional din Polonia, potrivit căreia avortul pe motiv de malformaţii fetale contravine Constituţiei, a intrat în vigoare în ianuarie, ceea ce a dus la o interdicţie aproape totală a avortului şi la proteste pe scară largă. Avorturile sunt permise în Polonia doar în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau dacă viaţa mamei este în pericol, deşi unele grupuri ultra-catolice doresc să elimine chiar şi aceste cazuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News