Parlamentul încuviinţează starea de alertă în România

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Senatul a adoptat marţi, în plen, formulând mai multe amendamente, proiectul de lege al Guvernului care cuprinde măsurile pentru situaţia de alertă, care va fi instituită după încetarea stării de urgenţă, astfel încât Parlamentul încuviinţează starea de alertă în întreaga ţară.

Proiectul, care a primit raport de admitere cu amendamente în Comisia juridică, a fost însuşit de plen cu 111 voturi pentru, 8 împotrivă şi 15 abţineri.

„În vederea prevenirii şi combaterii efectelor unei pandemii, epidemii sau epizootii, prezenta lege reglementează regimul stării de alertă, domeniile vizate, măsurile şi procedurile aplicabile şi autorităţile publice responsabile”, a stabilit Senatul.

Potrivit formei amendate de Senat, proiectul prevede că starea de alertă se instituie, pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, de Guvern pentru 30 de zile şi poate fi prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

„Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se arată în actul normativ modificat de Senat.

 

Măsurile se pot institui diferenţiat

 

Potrivit unui amendament al UDMR, adoptat de Senat, măsurile se pot institui diferenţiat, în funcţie de situaţia pandemică din fiecare judeţ, grup de localităţi sau localitate din judeţ.

„Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţii comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară. De asemenea, în spaţiile de cazare şi în zonele serviciilor Spa Wellness sau balneare se asigură accesul clienţilor pe bază de rezervare confirmată cu respectarea distanţării sociale şi se desfăşoară practici specifice de igienă”, se arată în proiectul amendat preponderent de senatori PSD.

Referitor la articolul care prevedea, în forma Guvernului, că posturile vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor din subordinea lui pot fi ocupate fără concurs, Senatul a completat prevederea prin faptul că "numirea se face prin ordin al ministrului Sănătăţii şi încetează de drept la data încetării stării de alertă".

 

Iuliana Scântei susţine că actul normativ a fost „decapitat”

 

Senatul a eliminat articolul care prevedea că „instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă pe o durată determinată de 6 luni”.

Senatoarea PNL Iuliana Scântei susţine că actul normativ a fost „decapitat”, proiectul, în forma Senatului, fiind „prost redactat, neconstituţional şi nu asigură o protecţie eficientă a cetăţenilor români în faţa pandemiei”.

„Nu mai conţine niciuna dintre măsurile care sunt necesare a fi adoptate pe durata stării de alertă începând din 15 mai, românii nu mai pot fi protejaţi, aţi anulat pur şi simplu faptele care formau conţinutul unor contravenţii pentru a putea sancţiona pe cei care încalcă această lege şi, ceea ce este cel mai grav, nu aţi făcut decât să faceţi imposibilă declararea din 15 mai a stării de alertă, pentru că aţi mutat competenţa de la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, într-o procedură absolut greoaie, care nu permite un răspuns în faţa cazului de forţă majoră în care ne aflăm, către Guvernul României, să adopte prin hotărâre de Guvern, ca, mai apoi, în cinci zile să ajungem să încuviinţăm în Parlament, după modelul stării de urgenţă”, a spus Scântei.

În opinia sa, „din păcate, românii trebuie să ştie că din 15 mai, în forma aceasta a legii, nu vor putea să beneficieze de protecţia pe care au avut-o pe durata stării de urgenţă”.

 

Ceske Attila: „Proiectul Guvernului ridică şi alte probleme majore”

 

Liderul grupului USR, Radu Mihail, a susţinut că „într-un timp record” senatorii USR au trebuit să propună amendamente la acest proiect pentru „o variantă acceptabilă”, dar multe nu au fost acceptate de PSD.

„Din nou pare că se încearcă utilizarea complexului de criză pentru a facilita intrarea factorului politic în administraţie. (...) PSD vrea să dea iluzia că este păpuşarul, este 'tătucul' care le rezolvă pe toate”, a spus Radu Mihail.

Senatorul UDMR Ceske Attila consideră că "proiectul legislativ trebuia să ajungă cu cel puţin patru-cinci zile înainte".

„Proiectul Guvernului ridică şi alte probleme majore despre care noi credem că trebuie vorbit deschis. Această încercare de centralizare a deciziilor, această posibilitate existentă în continuare în proiectul Guvernului de demitere sau chiar şi suspendare a unor conducători de unităţi sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale a putut fi într-un fel acceptată în cadrul stării de urgenţă (...) - au fost câteva abuzuri legate de demiteri şi schimbări şi numiri - nu şi în starea de alertă. Nu credem că acest lucru mai trebuie acceptat”, a subliniat senatorul UDMR.

 

Șerban Nicolae: „Au venit cu un proiect prost, dezlânat, incoerent”

 

Cseke Attila a menţionat că alte amendamente ale UDMR adoptate instituie obligaţia Ministerului Educaţiei să asigure elevilor şi personalului didactic şi nedidactic la susţinerea examenelor naţionale, de capacitate şi bacalaureat, mijloacele de protecţie necesare şi prevăd ca unul dintre părinţi să poată sta acasă până la finalul lunii iunie.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a subliniat că în Comisia juridică au fost "corectate" aproape toate articolele proiectului de lege al Guvernului. El a adăugat că amendamentele adoptate au fost ale PSD şi UDMR.

„Au venit cu un proiect prost, dezlânat, incoerent. (...) Am eliminat toate acele surse de tensiune în societatea românească. (...) Este în interesul românilor ca în această perioadă să se ia măsuri aşa cum se prevede în forma amendată: măsurile se iau în mod proporţional, gradual, nediscriminatoriu şi justificat de necesitatea apărării vieţii şi integrităţii vieţii fizice şi psihice a românilor”, a spus Nicolae.

Şedinţa de plen de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă. Votul a fost dat telefonic, la fel ca în şedinţele de plen din săptămânile trecute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel