Parlamentul turc a fost ultimul dintre cei 30 de membri ai alianței care a ratificat aderarea Finlandei, după ce legislativul Ungariei a aprobat un proiect de lege similar la începutul acestei săptămâni.
Președintele Tayyip Erdogan a declarat la începutul lunii martie că Finlanda a obținut binecuvântarea Turciei după ce a luat măsuri concrete pentru a-și respecta promisiunile de a lua măsuri drastice împotriva grupurilor considerate de Ankara drept teroriste și de a elibera exporturile de apărare.
Finlanda și Suedia au cerut să adere la NATO anul trecut
Finlanda și Suedia au cerut să adere la NATO anul trecut, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Însă procesul a fost blocat de Turcia și Ungaria. Parlamentele tuturor membrilor NATO trebuie să ratifice noii veniți.
"Aderarea la NATO va consolida securitatea Finlandei și va îmbunătăți stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Baltice și în Europa de Nord", a declarat guvernul finlandez într-o declarație după votul din parlamentul turc.
Turcia încă nu a aprobat cererea de aderare a Suediei, vecina Finlandei, despre care Ankara spune că nu a mers suficient de departe în ceea ce privește reprimarea persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști. Cele trei țări au semnat anul trecut un pact pe această temă.
Comisia pentru afaceri externe a parlamentului turc a aprobat în unanimitate proiectul de lege al Finlandei săptămâna trecută. Procesul legislativ din Turcia avea loc în contextul în care se pregătește pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 14 mai.
Aderarea Finlandei ar reprezenta prima extindere de la aderarea Macedoniei de Nord la alianță în 2020.
Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi
Turcia a afirmat în repetate rânduri că Suedia trebuie să ia măsuri suplimentare împotriva susținătorilor militanților kurzi și a membrilor rețelei pe care Ankara o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Turcia tratează ambele grupuri ca organizații teroriste.
Discuțiile dintre Suedia și Turcia au înregistrat puține progrese, în special în urma mai multor dispute, în principal din cauza protestelor de stradă ale grupurilor prokurde din Stockholm.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că a salutat ratificarea de către Turcia pentru Finlanda și a încurajat-o să ratifice rapid și aderarea Suediei.
"Suedia și Finlanda sunt amândouă parteneri puternici și capabili care împărtășesc valorile NATO și care vor consolida Alianța și vor contribui la securitatea europeană", a declarat un purtător de cuvânt al departamentului.
Premierul finlandez Sanna Marin, la scurt timp după votul din Turcia, a declarat: "Finlanda este alături de Suedia acum și în viitor și sprijină cererea sa".
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că a îndemnat Turcia și Ungaria să ratifice ambele cereri. Un vot privind candidatura Suediei nu a fost încă programat în Ungaria, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News