Asosit primul acord al Parlamentului European de a introduce un încărcător universal pentru toate smartphone-urile, tabletele și camerele digitale. Noile reguli UE ar trebui să permită consumatorilor să nu mai aibă nevoie de un încărcător nou de fiecare dată când cumpără un nou dispozitiv electronic, unificând standardele pe modelul portului USB-C, indiferent de producător, potrivit Europa Today.
Propunerea, scrie Consiliul UE, „va îmbunătăți comoditatea pentru consumatori prin armonizarea interfețelor de încărcare și a tehnologiei de încărcare rapidă. Prin această nouă legislație, vânzarea încărcătoarelor de baterii va fi separată de vânzarea dispozitivelor electronice, astfel încât un nou încărcător de baterii să fie separat. nu este inclusă neapărat în achiziționarea unui nou dispozitiv. Acest lucru va reduce deșeurile electronice asociate cu fabricarea, transportul și eliminarea încărcătoarelor de baterii”, se arată într-un comunicat.
Încărcător universal: excepțiile
Conform legislației, vor exista unele excepții pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a găzdui un port USB-C, cum ar fi ceasurile inteligente, dispozitivele de monitorizare a sănătății și unele echipamente sportive. Dispozitivele vor trebui, de asemenea, să aibă etichete pe opțiunile de încărcare pentru a ajuta mediul înconjurător, determinând consumatorii să nu cumpere încărcătoare suplimentare.
Smartphone-urile nu vor mai trebui vândute cu încărcător
Soluția standardizată și faptul că smartphone-urile nu vor mai trebui vândute cu încărcător vor contribui, potrivit executivului UE, la reutilizarea dispozitivelor de încărcare, și vor ajuta consumatorii să economisească 250 de milioane de euro pe an. Potrivit unui studiu, jumătate dintre încărcătoarele vândute cu telefoane mobile în 2018 aveau o ieșire USB micro-B, în timp ce 29% includeau un conector USB-C și 21% o ieșire Lightning, cea a dispozitivelor Apple.
În virtutea utilizării din ce în ce mai frecvente a încărcării fără fir pentru dispozitivele mobile, deputații europeni solicită, de asemenea, Comisiei UE o strategie, până la sfârșitul anului 2026, care să permită acestei soluții de încărcare să funcționeze în combinație cu celelalte.
Scopul noilor reguli este de a evita fragmentarea pieței și de a reduce dependența consumatorului de un singur producător, precum și de a reduce deșeurile și impactul asupra mediului al sectorului tehnologic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News