Paste al Forno: Rețeta clasică italiană de paste coapte la cuptor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Paste al Forno: Rețeta clasică italiană de paste coapte la cuptor / Foto: Captura Youtube
Paste al Forno: Rețeta clasică italiană de paste coapte la cuptor / Foto: Captura Youtube

Paste al Forno este un preparat italian delicios care îmbină perfect pastele al dente cu un sos bogat de carne și roșii, totul gratinat sub un strat generos de brânză topită

Paste al Forno este o rețetă italiană clasică, savuroasă și consistentă, perfectă pentru prânz sau cină în familie. Aceasta este practic o rețetă de paste gratinate la cuptor, unde ingredientele de bază precum pastele, sosul de roșii, carnea tocată și brânza se combină pentru a crea o mâncare bogată și gustoasă. Iată o rețetă detaliată pas cu pas pentru a pregăti acest preparat minunat.

 

Paste al Forno - Ingrediente (pentru 6 porții)

 

- 500 g de paste (penne, rigatoni sau orice tip de paste tubulare)

- 400 g carne tocată (vită, porc sau un amestec)

- o ceapă mare, tocată fin

- 2 căței de usturoi, tocați

- 800 g roșii tocate din conservă (sau proaspete)

- 2 linguri de pastă de tomate

- o linguriță zahăr (opțional, pentru a echilibra aciditatea roșiilor)

- 2 linguri ulei de măsline

-  o linguriță oregano uscat

- o linguriță busuioc uscat

- 1/2 linguriță chili (opțional, pentru un gust mai picant)

- Sare și piper, după gust

- 250 g mozzarella, rasă

- 100 g parmezan, ras

- 200 g ricotta (opțional)

- un ou (pentru amestecul de brânză, dacă se folosește ricotta)

- 100 ml lapte (opțional, pentru un sos mai cremos)

- o mână de pătrunjel proaspăt, tocat pentru decor

 

Mod de preparare

 

1. Gătirea pastelor

Pentru a începe, puneți o oală mare cu apă sărată la fiert. Odată ce apa clocotește, adăugați pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj, dar scoateți-le cu 1-2 minute mai devreme pentru a rămâne al dente. Deoarece pastele vor continua să se gătească în cuptor, nu dorim să devină prea moi. După fierbere, scurgeți-le și lăsați-le deoparte.

2. Prepararea sosului de carne

În timp ce pastele fierb, încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ceapa tocată și usturoiul și gătiți-le timp de 3-4 minute până devin moi și translucide. Aveți grijă să nu le ardeți.

Adăugați carnea tocată și gătiți-o până se rumenește uniform. Încercați să sfărâmați carnea cu o spatulă, astfel încât să nu rămână bucăți mari. Când carnea este gătită, adăugați roșiile tocate și pasta de tomate. Amestecați bine și lăsați sosul să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute, astfel încât să se îngroașe și să se combine aromele.

Dacă roșiile sunt prea acide, adăugați o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul. Condimentați cu oregano, busuioc, sare, piper și, dacă doriți un gust mai picant, adăugați chili. Lăsați sosul să se reducă până devine gros și aromat.

3. Amestecarea pastelor cu sosul

După ce sosul este gata, adăugați pastele fierte în tigaie și amestecați bine, astfel încât pastele să fie acoperite uniform cu sosul de carne. Dacă doriți un sos mai cremos, puteți adăuga lapte în acest moment. Odată ce pastele sunt bine acoperite de sos, luați tigaia de pe foc.

4. Pregătirea brânzeturilor

Într-un castron separat, amestecați ricotta cu un ou, dacă folosiți acest ingredient, pentru a da pastelor o consistență mai bogată și mai cremoasă. Dacă nu folosiți ricotta, doar mozzarella și parmezanul vor fi suficiente. Rezervați o parte din mozzarella și parmezan pentru a le folosi la gratinat, iar restul le puteți adăuga direct în amestecul de paste și sos.

5. Montarea pastelor

Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ungeți o tavă mare de copt cu puțin ulei sau unt, apoi turnați amestecul de paste și sos în tavă. Nivelați cu o spatulă pentru a se distribui uniform. Presărați deasupra mozzarella și parmezanul rămase pentru un strat crocant și delicios de brânză topită.

6. Coacerea pastelor

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 25-30 de minute, sau până când brânza de deasupra este aurie și crocantă. Dacă doriți o crustă și mai crocantă, puteți porni grill-ul în ultimele 5 minute de coacere.

7. Servirea

După ce pastele au fost scoase din cuptor, lăsați-le să se odihnească câteva minute înainte de a le servi. Acest lucru va ajuta aromele să se așeze, iar pastele să se taie mai ușor. Presărați pătrunjel proaspăt tocat deasupra pentru un plus de culoare și prospețime.

Aceste paste al forno sunt perfecte alături de o salată verde ușoară și un pahar de vin roșu. Poftă bună!

Această rețetă este versatilă, putând fi modificată în funcție de preferințele personale. De exemplu, puteți adăuga legume precum dovlecei, ciuperci sau vinete, sau puteți folosi un amestec de brânzeturi după gust.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt                                          

 - https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g                                           

- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G                                            

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel