Dedicat de o jumătate de secol unei profesii începute de bunicul soției sale, Paolo Stefani vorbește despre o situație dureroasă pentru brutării: lipsa forței de muncă. „Să ne gândim la o persoană care trebuie să călătorească noaptea pentru a ajunge la serviciu”, explică el, amintindu-și cum începe producția în miezul nopții. „Din lipsa transportului în comun, ar dura cel puțin o oră și jumătate pentru a ajunge la San Marco. Când pe continent, cu vehiculul propriu, ajungi la locul de muncă în câteva minute”.
SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro
În centrul istoric sunt în total 15 activități care încă mai rezistă (în cartierul San Marco, cuptorul Colussi este ultimul rămas), când între anii 1960 și 1970 erau în jur de o sută. „Pe de altă parte, numărul locuitorilor de atunci era foarte diferit de cel de astăzi și, în consecință, consumul de pâine s-a triplat. Trebuie avută în vedere și concurența înlocuitorilor săi, vândute în supermarketuri”.
„Am dublat salariile, dar tot nu găsesc!”
Pâinea de supermarket este un produs industrial care nu are nimic în comun cu pâinea artizanală, care necesită un ciclu de producție de minim 12 ore. „Dincolo de o reducere fiziologică înregistrată în trecut, astăzi declinul este structural. De 20 de ani atrag atenția, dar nu au existat niciodată inițiative pentru brutării”. Pentru a atrage un brutar, s-a gândit chiar că o soluție ar putea fi oferirea unui salariu mai mare, dar nu este întotdeauna ușor să-şi permită acest lucru: „Am dublat salariile, dar tot nu găsesc!” De asemenea, şi pandemia a agravat situația: „I-a făcut pe mulți oameni să-și schimbe profesiile. Nu am concediat pe nimeni”, spune Stefani, explicând cum lipsa de experiență a aspiranților brutari duce la un program mai lung de lucru: „Chiar și 20 de ore în două zile. Va fi greu să continui așa”, explică el.
Niciun există momentan risc de închidere pentru Colussi, dar dacă lucrurile nu se schimbă „afacerea se va transforma în timp: mai puțină pâine și atunci va rămâne doar cea industrială. Pentru a ne ajuta, ar fi necesare o scutire de taxe ad-hoc și acorduri care să garanteze rămânerea pe piață”.
SURSA FOTO: freepik.com @senivpetro
Italia. Fostă viceministră, condamnată pentru defăimarea unei românce pe Facebook: „Acea postare mi-a schimbat viața pentru totdeauna”
-----------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News