Agenții Poliției Naționale au desființat o rețea de afaceri dedicată furtului pachetelor pe care le transportau în propriile camioane, a raportat, astăzi, Comandamentul Superior al Poliției din Madrid. Prejudiciul se ridică la peste un milion de euro.
Cele patru firme asociate transporturilor investigate aparțineau aceleiași persoane, un antreprenor român care a folosit o rețea de până la șapte firme - cu depozite și birouri fizice într-o zonă industrială din Azuqueca de Henares - pentru a distrage atenția atât clienților, cât și agenților săi.
Omul de afaceri și partenerul său, precum și alte două persoane, au fost arestați ca presupuși vinovați pentru aceste infracțiuni de tâlhărie cu forță și o a cincea persoană este cercetată în libertate. Toți sunt români, fără antecedente.
Paleți de marfă furată, descoperiți la percheziții
Valoarea de piață pe care ar fi atins-o suma totală a produselor furate în aceste zece transporturi - toate realizate între sfârșitul lui 2020 și jumătatea lui 2021 - ar depăși un milion de euro. Ancheta este încă deschisă și nu sunt excluse noi arestări.
Până în acest moment, autoritățile au constatat că în depozite din Alcalá de Henares s-au golit camioane și s-a manipulat marfa acestora, la aceste activități participând atât partenerul angajatorului, cât și șeful organizației, precum și angajați, șoferi români de TIR.
S-au făcut percheziții la o adresă din Azuqueca de Henares și într-un depozit din Alcalá de Henares, care au culminat cu descoperirea unui număr mare de paleți de produse furate din camioane, care conțineau utilaje industriale, electronice și echipamente sportive.
Patru firme diferite cu același administrator român
Ancheta a început în decembrie 2020, după plângerea platformei logistice Amazon, când a detectat numeroase lipsuri de colete în interiorul a patru camioane care transportau marfa între centrul său de operațiuni din Italia și orașul Madrid.
La analizarea acestor dispariții de produse, anchetatorii au descoperit că cele patru camioane prădate aparțineau a patru firme diferite, dar cu același administrator. Agenții estimează că valoarea obiectelor furate între sfârșitul anului 2020 și jumătatea lui 2021 depășește un milion de euro.
Toate cele patru firme de transport de la care a dispărut marfa aveau câteva asemănări care i-au făcut pe agenți să fie suspicioși. Toți fuseseră angajați de platforma logistică pentru a efectua aceeași călătorie (Italia - Madrid). Toți au făcut-o prin același sistem de contractare. La cele patru camioane afectate, sigiliul hayonului a fost manipulat și, fără a-l rupe efectiv, a fost înlocuit, iar ușile remorcilor nu prezentau niciun semn de forțare, semn că au fost deschise cu cheia.
„A necesitat meticulozitate și mult timp”
Aceste coincidențe i-au alertat pe anchetatori, care au constatat că metoda folosită pentru manipularea încărcăturii a fost întotdeauna aceeași: ei descărcau marfa din camioane, extrageau produsele, resigilau.
„A necesitat meticulozitate și mult timp, personal și utilaje”, spun anchetatorii.
În plus, platforma logistică a raportat că au existat neconcordanțe în semnalul de localizare GPS al camioanelor, deoarece acesta a fost deconectat când camioanele au părăsit punctul de plecare din Italia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News