Un restaurant din California a fost obligat să plătească compensații în valoare de 140.000 de dolari și alte daune angajaților, în urma unei anchete care a scos la iveală o serie de acte de corupție descrise de anchetatorii federali drept cele mai nerușinate comise vreodată de un patron în statul american.
Departamentul Muncii din SUA a intervenit după ce un angajat a dezvăluit că proprietarul Che Garibaldi, care deține două locații ale Taqueria Garibaldi în nordul Californiei, a plătit un fals preot pentru a asculta mărturisiri în timpul programului de lucru și pentru a "spăla păcatele" personalului, inclusiv pentru a-i întreba pe lucrători dacă au întârziat la serviciu, au furat bani sau au avut "intenții greșite" față de angajator.
"Sub jurământ, un angajat al Taqueria Garibaldi a explicat cum restaurantul a angajat un presupus preot pentru a asculta 'păcatele' lor la locul de muncă, iar alți angajați au raportat că un manager i-a amenințat, în mod fals, cu investigarea problemelor legate de imigrare de către departamentul de anchetă", a declarat avocatul regional al muncii, Marc Pilotin.
Dioceza Catolică din Sacramento a confirmat că nu au găsit "nicio dovadă a vreunei legături" între falsul preot și eparhia lor. "Deși nu știm cine a fost persoana în cauză, suntem complet încrezători că nu a fost un preot al Eparhiei din Sacramento", a declarat un purtător de cuvânt al eparhiei pentru Agenția Catolică de Știri, săptămâna trecută.
35 de angajați vor primi despăgubiri
Garibaldi și ceilalți trei proprietari și operatori ai celor două restaurante au fost obligați să plătească 140.000 de dolari ca despăgubiri pentru 35 de angajați. De asemenea, restaurantul va trebui să plătească 5.000 de dolari ca penalități civile.
Restaurantul Taqueria Garibaldi nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii.
Anchetatorii au descoperit, de asemenea, că restaurantul a refuzat plata orelor suplimentare angajaților, managerii au primit bonusuri din fondul de bacșiș al angajaților, iar unii angajați au suferit consecințe negative în ceea ce privește statutul lor de imigrație pentru că au colaborat cu anchetatorii.
"Încercările disprețuitoare ale acestui angajator de a se răzbuna împotriva angajaților aveau scopul de a-i reduce la tăcere, de a obstrucționa o anchetă și de a împiedica recuperarea salariilor neplătite", a adăugat Pilotin, potrivit CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News