Patru alpiniști dispăruți pe Mont Blanc, din cauza vremii nefavorabile, s-au stins din viață

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Patru alpiniști dispăruți pe Mont Blanc, din cauza vremii nefavorabile, s-au stins din viață / Foto: Unsplash
Patru alpiniști dispăruți pe Mont Blanc, din cauza vremii nefavorabile, s-au stins din viață / Foto: Unsplash

Patru alpiniști, printre care doi italieni și doi coreeni, au fost găsiți morți pe Mont Blanc, după ce au dispărut sâmbătă în timpul unei expediții montane.

Salvatorii montani din Valea Aosta au raportat că cei patru au murit de epuizare la scurt timp după ce au efectuat primele apeluri de salvare, fiind surprinși de o furtună puternică. Trupurile neînsuflețite au fost recuperate în cursul după-amiezii de marți, 10 septembrie, când condițiile meteorologice s-au ameliorat suficient pentru a permite reluarea căutărilor.

 

Alpiniști surprinși de furtună la altitudine mare

 

Andrea Galimberti și Sara Stefanelli, un cuplu italian pasionat de alpinism, au fost găsiți fără viață la o altitudine de 4.500 de metri, în zona Mur de la Cote, un versant înghețat din apropierea vârfului Mont Blanc, pe partea franceză. Cadavrele lor au fost recuperate și transportate la Chamonix. Salvatorii au reușit să găsească și trupurile celor doi alpiniști coreeni, care se aflau într-un alt cordon, la mică distanță de locul primei operațiuni de recuperare.

Potrivit autorităților din Haute-Savoie, cei patru alpiniști ar fi murit de epuizare sâmbătă, 7 septembrie, la scurt timp după ce au fost făcute primele apeluri de salvare. Vremea nefavorabilă, caracterizată de vânt puternic, ceață densă și temperaturi scăzute, a împiedicat salvatorii să ajungă la timp la cei aflați în dificultate. Primele apeluri de ajutor au venit de la Stefanelli și Galimberti, care au contactat Soccorso Alpino pentru a cere ajutor, fiind „învăluiți în ceață” și riscând să înghețe.

 

Încercări disperate de salvare și condiții meteorologice dificile

 

Operațiunile de căutare și salvare au fost inițiate imediat după ce apelurile au fost recepționate, însă vremea nefavorabilă a făcut imposibilă intervenția rapidă. Salvatorii din Valea Aosta au încercat să ajungă pe jos la alpiniști pe traseul Mont Blanc, dar condițiile meteo extrem de dificile i-au forțat să oprească operațiunile.

„Din cauza gerului, ceții dense și a viscolului, a fost imposibil să continuăm operațiunile de salvare în primele zile”, a declarat un reprezentant al Salvării Alpine din Valea Aosta. „Cu toate acestea, am monitorizat constant condițiile meteorologice și am așteptat o oportunitate pentru a relua căutările.”

Această oportunitate a venit abia marți, 10 septembrie, când vremea s-a stabilizat suficient pentru a permite elicopterelor să survoleze zonele de interes. Eforturile combinate ale echipelor de salvatori montani și ale echipajelor aeriene au dus la localizarea trupurilor neînsuflețite ale celor patru alpiniști.

 

O tragedie montană care aduce în prim plan pericolele naturii

 

Dispariția celor patru alpiniști a declanșat un val de emoție în comunitatea alpinistă internațională. Andrea Galimberti și Sara Stefanelli erau cunoscuți pentru experiența și pasiunea lor pentru munte, iar cei doi alpiniști coreeni, a căror identitate nu a fost încă făcută publică, erau și ei alpiniști experimentați.

Tragedia de pe Mont Blanc subliniază din nou pericolele inerente ale alpinismului de mare altitudine, mai ales în condiții meteorologice imprevizibile.

„Acest accident ne reamintește că, în fața muntelui, chiar și cei mai experimentați alpiniști se confruntă cu riscuri enorme”, a adăugat prefectul din Haute-Savoie. „În astfel de condiții extreme, pregătirea fizică și echipamentul adecvat sunt esențiale, dar nu pot garanta întotdeauna siguranța.”

Autoritățile locale continuă să investigheze circumstanțele exacte ale acestei tragedii, iar gândurile tuturor se îndreaptă către familiile și prietenii celor care și-au pierdut viața în această încercare dramatică de a înfrunta forțele naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel