Piața muncii din Germania resimte din plin efectele crizei economice, tot mai multe companii planificând reduceri de personal în anul viitor, în timp ce dorința de a investi continuă să scadă, arată un sondaj realizat de Institutul Economic German (IW).
Pesimism pe piața muncii: 38% dintre companii reduc personalul
Conform studiului publicat joi, 12 decembrie, patru din zece companii germane (38%) intenționează să reducă locurile de muncă în 2025, în timp ce doar 17% plănuiesc să facă angajări. Această tendință marchează sfârșitul unei perioade de creștere constantă a ocupării forței de muncă, începută în 2005, și reflectă pesimismul companiilor cu privire la perspectivele economice ale anului viitor.
Mai mult, aproape două cincimi dintre firmele chestionate se așteaptă la o scădere a producției sau a activității de afaceri, ceea ce influențează negativ planurile de angajare.
Industria e cel mai grav afectată
Industria germană se confruntă cu dificultăți majore: 44% dintre companiile din acest sector planifică reduceri de personal, iar doar 14% intenționează să angajeze. În ultimele săptămâni, mari companii precum Volkswagen, Ford, Bosch, ZF și Thyssenkrupp au anunțat planuri de reducere masivă a locurilor de muncă în anii următori.
Situația este complicată și pentru sectorul serviciilor, care a fost un factor de stabilizare a pieței muncii în trecut. În prezent, 35% dintre furnizorii de servicii intenționează să își reducă personalul, comparativ cu 23% care doresc să facă angajări.
Criza economică afectează și investițiile: doar 23% dintre companii intenționează să își crească investițiile, în timp ce 40% prevăd o scădere a acestora. Conform IW, economia germană rămâne blocată în „imobilitate economică”, fără semne ale unei redresări iminente.
Problemele economiei germane: birocrație, costuri ridicate și lipsă de muncitori calificați
Michael Grömling, expert economic în cadrul IW, a declarat că anul 2024 a fost „un an pierdut” din punct de vedere al politicilor economice. Problemele identificate acum un an – costurile ridicate ale energiei și forței de muncă, birocrația excesivă, incertitudinea politică și lipsa muncitorilor calificați – rămân nerezolvate.
„Este esențial ca viitorul guvern să abordeze rapid aceste provocări, având în vedere alegerile programate în primăvară”, a subliniat Grömling, potrivit publicației Merkur.
----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News