Procurorii DNA din Oradea au efectuat marți, 16 noiembrie, percheziţii domiciliare în 13 locaţii, de pe raza judeţelor Bihor şi Satu Mare, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În urma verificărilor, aceștia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de marţi, a patru persoane, acuzate de luare de mită, fals intelectual şi fals informatic, complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual şi complicitate la fals informatic, arată un comunicat al procurorilor DNA, transmis Agerpres.
Suspecţii ar fi pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 şi 300 de euro, de la persoanele care doreau să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.
Suspecții acționau în două moduri
Potrivit procurorilor DNA, suspecții ar fi avut două moduri de acţiune. În primul caz, persoana interesată s-ar fi prezentat la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată , iar cel de-al doilea este acela în care persoana nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverinţa de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate.
În a doua situatie, persoanele trimiteau pe telefon poze ale actelor de identitate, în vederea introducerii datelor în RENV şi a generării adeverinţei de vaccinare.
De asemenea, DNA informează că la percheziţiile desfăşurate în cursul zilei de ieri au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei şi 1.000 de lire sterline, iar în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, scrie Agerpres.
Peste 2.000 de documente, contrafăcute la centrul de la Vama Petea
Amintim că mai multe percheziţii au avut loc, marți, în județele Bihor și Satu Mare. Procurorii au descins la 13 adrese într-un nou caz de vaccinare la chiuvetă. Ar fi fost emise peste 2.000 de certificate false, cele mai multe la centrul de la Vama Petea
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Oradea fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracțiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid, anunță DNA.
Se fac percheziții domiciliare în 13 locații, situate în județele Bihor și Satu Mare, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
Conform unor surse din anchetă, instituția vizată este un centru de vaccinare din Vama Petea. Este vorba despre emiterea a peste 2.000 de certificate false, potrivit Mediafax.
Cercetările, a mai precizat Direcția, sunt într-o cauză ce vizează suspiciuni privind săvârşirea anul acesta a unor infracţiuni de corupție și fals de către funcționari publici, în contextul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News