Patru români "au câștigat" peste 400.000 de euro, în Spania. Cum au obținut banii și cum au fost depistați

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Patru români au câștigat peste 400.000 de euro, în Spania. Cum a obținut rețeaua banii și cum au fost depistați
Patru români au câștigat peste 400.000 de euro, în Spania. Cum a obținut rețeaua banii și cum au fost depistați

Peste 415.000 de euro i-ar fi "câștigat" o rețea formată din români cu vânzarea de material furat din peste 70 de locuințe și cabane în construcție din Madrid, Toledo, Ciudad Real, Salamanca, Valladolid sau Guadalajara din Spania. Infracțiunile au fost comise între noiembrie 2008 și martie 2009, când membrii acelei rețele au fost arestați la Zamora, unde trei dintre ei tocmai au fost condamnați la 6 ani și opt luni de închisoare. 

Infractorii români au luat peste 600 de cazane, aproape 3.000 de calorifere, un număr deloc neglijat de robinete, dușuri, gresie și alte tipuri de materiale și unelte legate de construcții precum mașini de proiectare a tencuielii și tăietoare de faianță, convertoare de beton sau pistoale de cuie, unele cu un cost de peste 6.000 de euro. Astea, pe lângă electrocasnicele deja instalate în locuințe precum frigidere sau plite ceramice, potrivit anchetei efectuate de Garda Civilă din Zamora.

 

Al patrulea membru al rețelei, căutat


Repartizarea sarcinilor, ca în orice organizație criminală, includea sarcini de supraveghere, efectuate de celălalt membru al rețelei, I.N.C., în timp ce S.J.D. s-a ocupat de săvârșirea a cel puțin două tâlhării în diverse șantiere în martie 2009. Învinuitul V.F.A. era însărcinat cu încărcarea materialului furat într-o autoutilitară și mutarea acestuia în locuri de depozitare, conform faptelor recunoscute de cei trei condamnați.

Judecătoria Penală a dispus căutarea și sechestrul celui de-al patrulea deținut în calitate de membru al organizației, pentru care Parchetul cere 5 ani și jumătate de închisoare pentru că este unul dintre cei mai activi membri ai acestei rețele dedicate distrugerii lucrărilor de construcții, multe deja echipate și aproape gata să fie livrate proprietarilor lor.

Rețeaua infracțională a dărâmat porți de securitate, garduri și alte elemente care împiedicau accesul în locuințele pe care plănuiau să le asalteze, de unde extrageau maximum de material și echipamente de tot felul.

 

Cazul a durat opt ​​ani pentru a se califica


Persoana condamnată cu pedeapsa închisorii mai mare este bărbatul de naționalitate română V.F.A., căruia magistratul i-a aplicat 2 ani și opt luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, primire (cumpărare de obiecte despre care știa că au fost furate). și pentru apartenența la o organizație criminală, după ce a recunoscut săvârșirea infracțiunilor pentru care Parchetul l-a reținut. Ceilalţi condamnaţi ieri sunt alţi doi inculpaţi, S.J.D. și și I.N.C., care au primit câte 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie și pentru apartenența la aceeași bandă infracțională ca inculpatul principal.

Anii de închisoare solicitați de Parchetul Zamora pentru cei patru inculpați, între 5 ani și jumătate și 2 ani și 6 și luni, au fost diminuați deoarece magistratul a fost nevoit să aplice factorul atenuant înalt calificat al întârzierii nejustificate, din cauza întârzierii încheierii cercetării judecătoreşti.

Cazul, care a început în 2009, a durat opt ​​ani pentru a se califica, iar părțile și-au prezentat rechizitoriul și înscrisurile de apărare, astfel încât Tribunalul Penal nu a primit dosarul pentru a stabili termen de judecată până în martie 2017.

 

Cei trei români au recunoscut faptele


Ieri s-au aşezat pe banca acuzatului cei trei inculpaţi, care au recunoscut că au participat la majoritatea celor aproape 70 de tâlhării şi au admis pedepsele cerute de Parchet. Unul dintre principalii lideri, M.G., nu s-a prezentat însă la proces.

Inculpatul V.F.A., care a acţionat în calitate de cumpărător, s-a ocupat de scoaterea din Spania a utilajelor cu destinaţia altor ţări. Garda Civilă a venit să recupereze o parte din materialul care urma să fie transportat în străinătate pe 28 martie 2009, când duba pe care o conducea a fost interceptată și reținută.

Agenții au găsit o cantitate mare de material de construcție, calorifere, cazane și unelte furate în diferite vile și case din Spania când au procedat la înregistrarea a două case. Sechestrul a avut loc la câteva zile după arestarea lui V.F.A., la data de 31 martie 2009, la adresele folosite de acest inculpat.

Materialul de la tâlhărie era destinat vânzării pe piața neagră, potrivit cercetării. Cei trei inculpați români au recunoscut acest lucru ieri.

Cu aceste operațiuni, organizația, ai cărei membri sunt români, a obținut beneficii semnificative, întrucât vânzarea pe piața neagră se realizează la un preț mai mic decât prețul pieței. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel