Laura, Mădălina, Lorena și Simona, toate având puțin peste 20 de ani, sunt studente și au decis să petreacă la Brașov câteva zile în februarie. Prima studiază Informatica la București, iar celelalte trei sunt studente la Medicină în Craiova, relatează Libertatea.
Vacanța lor s-a întrerupt în a doua noapte, când au ajuns în stare critică la spital. Medicii au descoperit că au fost intoxicate cu monoxid de carbon, iar pompierii au găsit ulterior cauza: centrala termică din apartament emana gaz nears. Concentrația de monoxid din sângele lor a fost de 10%. „Putea duce la risc ridicat de deces”, spune un medic.
„Avea notă mare pe Booking, arăta ok în poze. Nu ne-am mai uitat la mesajele celorlalți turiști, în recenzii, am rezervat direct”, povestește Lorena, într-o discuție cu ziarul.
Patru studente românce, la un pas de moarte în vacanță la munte, rezervată online
„Când am ajuns, era un domn care făcea curățenie. Am intrat să lăsăm bagajele. Toate ușile și geamurile erau deschise, era foarte, foarte frig. Când l-am întrebat de ce ține totul deschis, a spus că așa îi place să facă curățenie, în aer curat, și că au fost niște băieți mai devreme care au fumat înăuntru și miroase urât. Noi n-am simțit nimic atunci”, mărturisește tânăra în vârstă de 23 de ani. Bărbatul le-a mai spus doar să nu umble la centrala termică din casă, care funcționează pe gaz, precizează ea.
Starea lor de rău s-a amplificat în următoarea noapte, pe 17 februarie. Aveau dureri puternice de cap, o stare generală de rău, somnolență puternică și simțeau că nu pot respira bine. Una dintre ele s-a plâns și de înțepături în inimă. Au adormit în jur de ora 12, cu gândul că poate tot oboseala și răceala sunt de vină. „Ne-am făcut toate baie în seara aia și cred că centrala a funcționat cu toată puterea. Simțeam că e aerul greu în cameră, dar am crezut că rămânem fără oxigen din cauza flăcării, pentru că flacăra ardea oxigenul din încăpere. Am dormit cu geamurile deschise, ca să avem aer”, povestește tânăra.
„Încă trei-patru ore expuse la monoxid ar fi însemnat, pentru fete, risc majorat de deces. Expunerea la monoxid de carbon noaptea, mai ales iarna, când de obicei camera nu e ventilată, când încălzirea trebuie să funcționeze, duce la risc ridicat de deces”, explică pentru Libertatea Beatrice Mahler, managera Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Citește continuarea pe Libertatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News