Grupul de reflecţie CeMAS afirmă că a depistat luna trecută sute de postări în limba germană pe platforma de socializare X, ceea ce demonstrează că ar fi, potrivit acestuia, tipare ale campaniei ruse de dezinformare Doppelgaenger împotriva Occidentului, pe care autorităţile germane, americane şi franceze au denunţat-o anterior.
Campania, iniţiată după invazia Rusiei în Ucraina în 2022 pentru a submina sprijinul occidental pentru Kiev, difuzează linkuri către pagini false ale unor media occidentale pentru a transmite informaţii false, conform unui raport al Ministerului german de Externe publicat în iunie.
Rusia neagă în mod constant implicarea în campanii de dezinformare împotriva Occidentului.
În ultimele săptămâni, postările germane pe platforma X au blamat Partidul Verzilor pentru dificultăţile economice ale Germaniei, l-au criticat pe cancelarul Olaf Scholz pentru sprijinul acordat Ucrainei, i-au făcut pe conservatori nedemni de încredere, dar s-au pronunţat în favoarea AfD, constată CeMAS.
Postările monitorizate au direcţionat către linkuri ale unor pagini false ale unor media germane sau la articole de pe cele autentice care le susţineau discursuri, sau pur şi simplu la imagini. Amplificate de reţelele de conturi false, acestea au avut peste 2,8 milioane de vizualizări, a precizat CeMAS.
Raportul survine cu o lună înaintea alegerilor pe care se aşteaptă să le câştige conservatorii din opoziţie. Cu toate acestea, AfD, care se plasează pe locul doi în sondaje, ar putea face aritmetica formării unei coaliţii - şi în general a guvernării - mult mai dificilă dacă va putea influenţa minoritatea de blocare a deciziilor în parlament.
În decembrie, AfD, partid antiimigraţie, a câştigat sprijinul patronului X, Elon Musk, care luna aceasta a găzduit pe platforma sa şi o discuţie în direct cu Alice Weidel, candidata acestui partid la funcţia de cancelar.
Un sondaj publicat sâmbătă de institutul INSA îi creditează pe conservatori cu 29%, iar pe AfD cu 21% - de două ori mai mult decât în alegerile din 2021. Social-democraţii lui Scholz se situează pe locul al treilea, cu 16%, iar Verzii îi urmează cu 13%.
Agenţia germană de informaţii interne, BfV, a anunţat în noiembrie că a înfiinţat un grup operativ pentru a contracara orice încercare a unui stat străin de a influenţa alegerile federale.
Germania este al doilea mare susţinător financiar şi militar al Ucrainei, încercând să o ajute să respingă invazia pe scară largă a Rusiei, declanşată în urmă cu aproape trei ani.
Aceasta a dus la o creştere bruscă a "comportamentului agresiv" al Moscovei faţă de Germania şi alţi aliaţi ai Ucrainei, potrivit BfV.
Departamentul de Justiţie al SUA a declarat anul trecut că operaţiunea rusească Doppelganger este orchestrată de guvernul rus prin intermediul unui grup de agenţii de marketing ruseşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News