Pedepsele cu închisoarea în cazul celor care conduc fără permis şi comit accidente au fost majorate

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Senatorii au majorat cu o treime pedepsele în cazul persoanelor care conduc fără permis şi comit accidente.

Pedepsele privative de libertate cuprinse între 4 şi 8 ani pentru încredinţarea vehiculului unei persoane fără permis, în urma căruia s-a produs un accident, şi între 5 - 10 ani, dacă accidentul s-a soldat cu victime, cresc cu o treime, iar cei care se urcă la volan fără permis vor fi obligaţi să execute pedeapsa, indiferent dacă produc sau nu accident - prevăd două amendamente admise la raportul favorabil întocmit, luni, la Comisia juridică din Senat, asupra proiectului pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

"Ideea acestei legi este de a-i descuraja pe cei care continuă să se urce la volan fără să aibă acest drept. Dacă vorbim de Legea "Anastasia", avem deja un rezultat în cazul şoferilor care se urcă la volan băuţi sau drogaţi şi a scăzut numărul accidentelor mortale. A rămas, din păcate, un număr mare de accidente comise de cei care se urcă la volan fără permis. Şi atunci, ca să descurajăm această tendinţă de a folosi maşina ca pe o armă, am mărit, pe de o parte, pedepsele, iar pe de altă parte, introducem aceeaşi modalitate ca şi în Legea "Anastasia", de a nu mai suspenda executarea pedepsei în cazul celor care se urcă la volan fără permis, indiferent dacă produc sau nu produc accidente rutiere", a declarat senatorul PSD Robert Cazanciuc, iniţiatorul proiectului de act normativ împreună cu senatorul PNL Daniel Fenechiu.

Un alt amendament admis vizează eliminarea din lege a articolului care se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina.

"La ultimul articol care a fost eliminat, articolul se referea la răspunderea celor care încredinţează maşina. Articolul a fost eliminat pentru că există text acoperitor şi, altfel, am fi avut două texte care spun acelaşi lucru. Pe motive de paralelism, s-a eliminat. Pentru că, văzând mai multe texte, există în momentul de faţă acoperire legală pentru aceste situaţii. Cel care încredinţează un autovehicul primeşte o pedeapsă asemenea celui care conduce fără să aibă drept", a detaliat Cazanciuc.

În opinia senatorului PSD, legislaţia trebuie să atragă atenţia celor care "mai au această uşurinţă" de lăsa cheile de la maşină nesupravegheate.

"Textele în vigoare acoperă această situaţie. Eficienţa va fi legată strict de modul în care instanţele vor aplica acest text. În momentul în care ştii că nu mai poţi primi decât o pedeapsă cu executare, s-ar putea să fii mult mai responsabil când te urci la volan", a susţinut Cazanciuc.

Totodată, rămâne nemodificat articolul din proiectul de act normativ potrivit căruia "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani".

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel