Pelerinaj Sfânta Parascheva. România, în panică. Autoritățile fac apel să nu se organizeze

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Primarul Mihai Chirica face apel către autorităţile din ţară să nu organizeze deplasări cu autocarele pentru pelerinii care vor să se închine la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu ocazia prăznuirii hramului acesteia, în 14 octombrie.

 

Chirica a anunţat că a transmis deja o adresă către Ministerul Afacerilor Interne pentru ca acesta să interzică sau să nu recomande autorităţilor locale organizarea unor astfel de deplasări spre Iaşi în această perioadă.

"Am recomandat printr-o scrisoare trimisă Ministerului Afacerilor Interne, domnului Marcel Vela, să transmită prin toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă către Iaşi, pentru că noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Nu închidem circulaţia şi nu asigurăm locuri de parcare. Va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Cei care vor ajunge totuşi la Iaşi sperăm să ajungă cu autoturismele personale sau cu trenul", a declarat primarul.

"Să se evite deplasările la Sfânta Parascheva"

 


Edilul îi roagă pe ieşeni ca în perioada 8 - 15 octombrie să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum şi orice alte zone aglomerate.

"'Sărbătorile Iaşiului' şi, în special, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sunt momente de adâncă trăire spirituală şi mult aşteptate de toţi creştinii ortodocşi şi nu numai. Însă trăim vremuri dificile, în care asistăm la o creştere alarmantă a numărului de infectări cu noul coronavirus şi suntem nevoiţi să fim foarte prudenţi şi să respectăm toate măsurile de protecţie stipulate de lege şi recomandate de specialişti. În mod normal, aş invita toţi românii să viziteze Iaşiul în această perioadă. În aceste zile, însă, mă văd nevoit să fac apel la pelerini să aştepte perioade mai liniştite şi mai sigure pentru a veni să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu toate acestea, deplasarea liberă inclusiv pelerinajul sunt un drept constituţional. În aceste condiţii, aş vrea să se înţeleagă că nu organizăm propriu-zis 'Sărbătorile Iaşiului', ci luăm toate măsurile necesare pentru a-i proteja cât de mult putem atât pe cetăţenii municipiului Iaşi, cât şi pe cei care ne vor vizita oraşul", a subliniat Chirica.

Potrivit acestuia, în şedinţa de luni a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Iaşi s-a decis că nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Masa Pelerinilor, Târgul Meşteşugarilor, Parcul de distracţii, spectacolul şi focul de artificii. Va fi organizat doar Târgul de Blănuri, dar pe o suprafaţă de trei ori mai mare decât în anii trecuţi, în zona Hala Centrală - strada Costache Negri, cu maximum 75 de comercianţi şi măsuri stricte de dezinfectare.

O altă decizie a CLSU se referă la "Seara Valorilor", eveniment în cadrul căruia municipalitatea premiază valorile locale din diferite domenii. Evenimentul va fi organizat în trei zile succesive, 13 - 15 octombrie, doar dacă în zilele respective rata de infectare în Iaşi va fi de maximum 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel