Orele de muncă prevăzute în contractul de muncă sunt foarte importante pentru a obține o pensie decentă pentru badante, îngrijitori, ajutoare domestice și lucrători casnici. Într-un cuvânt, asistenți de familie.
Faptul de a fi angajat cu forme legale este primul lucru fundamental pentru a vă proteja drepturile în calitate de angajat. Acest lucru se aplică, de asemenea, badantelor, îngrijitorilor și ajutoarelor domestice, de exemplu. Un lucrător nedeclarat nu are drepturi, nici prezente, nici viitoare. Când vorbim despre drepturi viitoare ne referim la șomaj, dar mai ales la pensii.
Atât Naspi, cât și pensiile nu pot fi separate de un loc de muncă obișnuit. Dar nu numai munca ilegală subminează aceste drepturi. De fapt, există și angajările "ciudate", cele în care orele de lucru nu sunt în concordanță cu cele efectuate efectiv, de exemplu. În aceste cazuri, există riscul de a pierde complet dreptul la aceste prestații sau de a primi mai puțin sub formă de alocații. În special în cazul pensiilor, există riscuri serioase de a nu primi o pensie din cauza unui loc de muncă care nu este în conformitate cu normele de securitate socială.
Orele de muncă ale îngrijitorilor contează și ele foarte mult
Cererea de pensie a fost respinsă deși ați lucrat 20 de ani ca badantă? Nu este un caz neobișnuit și probabil că răspunsul la această întrebare se află în orele de muncă contractate și în contribuțiile irelevante plătite de angajator.
Dreptul la pensie și cuantumul pensiei sunt legate de contribuțiile plătite în timpul activității profesionale și acest lucru se aplică tuturor lucrătorilor. Pentru badante și menajere, situația este și mai gravă, deoarece pensiile viitoare sunt legate de orele care nu sunt lucrate (pentru că acestea sunt, în mod notoriu, mai lungi), ci de cele contractate.
Asistenții care au început să lucreze de la 1 ianuarie 1996 primesc, odată ce se pensionează, un cec calculat în funcție de sistemul contributiv.
Pensia pentru badantele românce din Italia: Ghid de calcul
În sectorul casnic există de obicei două contracte, care se bazează pe orele de muncă pe care îngrijitorul trebuie să le presteze. Puteți fi angajat cu 25 de ore pe săptămână sau cu 54 de ore pe săptămână. Regulile de calcul contributiv sunt speciale, deoarece se bazează pe valoarea totală a contribuțiilor plătite de angajator, care sunt apoi transformate într-o pensie cu ajutorul unor coeficienți și al unor reevaluări periodice.
În sectorul intern, contribuțiile se plătesc la fiecare 3 luni și se ridică la aproximativ 350 de euro pe trimestru. În general, cu un calcul general și aproximativ, un îngrijitor în vârstă de 67 de ani și cu 20 de ani de contribuții (acestea sunt pragurile pentru pensiile pentru limită de vârstă pentru majoritatea lucrătorilor) ar putea primi o pensie de 450 de euro pe lună, explică Pensioni e Fisco.
De fapt, dacă un îngrijitor este angajat cu norma de 54 de ore pe săptămână, fiecare an de muncă valorează puțin mai mult de 20 de euro la pensie. Din nou, acesta este un calcul aproximativ, care ia în considerare 9 ore de muncă pe zi, de luni până sâmbătă. Acesta este un prag pe care mulți îngrijitori îl depășesc, dar care nu este trecut în contract.
Se întâmplă adesea ca, în ciuda numărului mare de ore de lucru, pentru a plăti mai puține contribuții și a cheltui mai puțin, o familie să angajeze badante cu contracte de 25 de ore pe săptămână. În acest caz, viitoarea pensie este înjumătățită, deoarece un an de muncă echivalează aproximativ 10 euro. De aceea, ceea ce faceți în timpul vieții profesionale este important și pentru viitor, inclusiv pentru pensia dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News