Pensionar din Franța, obligat să plătească 17.000 de euro la apă după ce mai mulți români i-au ocupat ilegal casa

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Pensionarul își caută dreptatea în instanță (Foto: Freepik)
Pensionarul își caută dreptatea în instanță (Foto: Freepik)

Un pensionar din Franța trebuie să plătească o factură la apă de 17.000 de euro, după ce mai mulți români i-au ocupat ilegal casa.

Un pensionar în vârstă de 95 de ani din Poitiers se confruntă cu o situație absurdă și revoltătoare: bărbatul a primit o factură de apă în valoare de 17.364,16 euro, deși casa sa a fost ocupată ilegal de mai mulți români timp de mai bine de un an.

Povestea a început în octombrie 2023, când primarul orașului i-a trimis o notificare prin care îl informa că mai multe persoane, de origine română, au pătruns ilegal în locuința sa. Pensionarul, care intenționa să renoveze și să închirieze imobilul, a urmat toate procedurile recomandate și a solicitat sprijinul prefecturii pentru evacuarea ocupanților. Însă, contrar așteptărilor, prefectura a refuzat să intervină, invocând lipsa dovezilor că squatterii ar fi pătruns prin amenințare sau constrângere. Aceasta în ciuda faptului că unul dintre ocupanți a recunoscut în fața unui executor judecătoresc că a forțat ușa garajului pentru a intra.

Românii au făcut ravagii în casă

 

Situația a degenerat într-un adevărat coșmar administrativ pentru pensionar. Deși ocupanții au părăsit imobilul în februarie anul acesta, locuința a fost găsită într-o stare deplorabilă: instalații sanitare distruse, chiuvete smulse și scurgeri masive de apă.

"S-au smuls chiuvetele, apa curgea liber", a declarat Georges Hemery, avocatul proprietarului.

Consecințele nu au întârziat să apară. Din cauza instalațiilor avariate, consumul de apă a explodat, ajungând la aproximativ 1.100 de euro pe lună pe durata ocupației ilegale. Conform legislației în vigoare, responsabilitatea achitării facturii revine titularului de contract, adică proprietarului, chiar dacă nu a beneficiat de consum. Mai mult, legea interzice oprirea furnizării apei, chiar și în cazurile de ocupare ilegală a proprietății. "Legea ar trebui să prevadă o excepție în cazurile de prejudiciu, dar nu este cazul", a criticat avocatul.

În fața acestei situații dramatice, comunitatea urbană din Greater Poitiers, care în mod excepțional poate prelua plata facturilor în astfel de cazuri, a refuzat să intervină. O decizie calificată drept „intolerabilă” de către avocatul Georges Hémery, care a acuzat autoritățile locale că „refuză să-și asume consecințele propriei politici”.

În prezent, avocatul pregătește un proces civil împotriva foștilor ocupanți pentru a obține despăgubiri pentru prejudiciul cauzat. De asemenea, nu exclude posibilitatea de a contesta factura la instanța de contencios administrativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel